Az egyre fokozódó recessziós aggodalmak miatt a Goldman Sachs közgazdászai arra számítanak, hogy az amerikai gazdaság alig növekedett a második negyedévben. A Wall Street-i bankház előrejelzői csütörtökön csökkentették a bruttó hazai termék (GDP) bővülésére  vonatkozó kilátásaikat az április-júniusi időszakra vonatkozóan, és ennek alapján 

mindössze 0,7 százalékos éves szintű növekedést várnak a korábban jelzett 1,9 százalék helyett. 

A man shops for supplies at a Home Depot store in Alhambra, California on May 4, 2022. - The US central bank announced its biggest interest rate hike in over twenty years as it deals with fast rising home, gas and food prices in the US economy. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP)
Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP

Az első negyedévi 1,6 százalékos visszaeséssel együtt ez azt jelentené, hogy a világ legnagyobb gazdaságát már csak egy hajszál választja el a recessziótól.
Mások szerint azonban már el is jutottak idáig. Az atlantai jegybank csütörtök reggel frissítette a GDPNow nyomkövetőjét, amely szerint a második negyedévben a visszaesés várhatóan eléri az 1,9 százalékot. Ez ráadásul enyhe javulást jelent július 1-jéhez képest, amikor a mérőszám 2,1 százalékos csökkenést jelzett, emlékeztetett a CNBC
A Goldman kiigazítása egy pár órával korábbi jelentést követ, amely szerint az Egyesült Államok kereskedelmi deficitje májusban 85,5 milliárd dollárra csökkent, ami 2022 óta a legalacsonyabb szint, de meghaladja a Dow Jones 84,7 milliárd dolláros becslését. A csökkenésben nagy szerepet játszik, hogy a a hiány Kínával szemben 2,8 milliárd dollárral csökkent a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása miatt az ázsiai országban bevezetett korlátozások miatt.