Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke Jakartában arra hívta fel a figyelmet, hogy jelentősen megnőttek a csendes-óceáni térségben a kínai repülőgépek és hajók műveletei, amelyekben szembeszálltak az amerikai és más térségbeli erőkkel.

Az üzenet az, hogy a kínai hadsereg a levegőben és a tengeren jelentősen és észrevehetően agresszívabbá vált ebben a régióban

– mondta Milley, aki nemrég felkérte a vezérkarát, hogy gyűjtse össze a Kína és az Egyesült Államok, valamint a térségben lévő más erők közötti akciók részleteit.

26 April 2022, Rhineland-Palatinate, Ramstein: Mark A. Milley, U.S. chief of staff, at a conference on the Ukraine war at Ramstein Air Base. Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Boris Roessler / DPA Picture-Alliance via AFP

Az Egyesült Államok ismételt erőfeszítéseket tesz, hogy megerősítse kapcsolatait a csendes-óceáni országokkal, ellensúlyozandó Kínát, amely igyekszik kiterjeszteni jelenlétét és befolyását a térségben.

Milley régióbeli útja élesen a kínai fenyegetésre összpontosít.

A héten részt vesz az indiai- és csendes-óceáni térség védelmi vezetőinek találkozóján Sydney-ben, ahol a fő témák Kína fokozódó katonai növekedése és a szabad, nyitott és békés csendes-óceáni térség fenntartásának szükségessége lesznek.

Chinese troops march during a military parade in Tiananmen Square in Beijing on October 1, 2019, to mark the 70th anniversary of the founding of the People’s Republic of China. (Photo by Greg BAKER / AFP)
Fotó: Greg Baker / AFP