Natasa Pilides ciprusi energiaügyi miniszter bejelentette, hogy 2023 első negyedévében további tengeri fúrásokkal folytatódik az Aphrodite gázmező fejlesztése Ciprus kizárólagos gazdasági övezetében. A miniszter elmondása szerint az első lépés egy új, A–3 névre keresztelt kút fúrása lesz, amelynek a segítségével megállapíthatják a lelőhelyen található pontos gázmennyiséget, valamint feltérképezhetik az összetett tározót. Ezután kezdődhet meg a terület fejlesztése a Chevron olajvállalattal közösen. 

A bejelentésre azután került sor, hogy Pilides megbeszélést folytatott a parlamentben a képviselőház elnökével, Anita Demetriouval, valamint a Chevron Közel-Kelet, Afrika, Dél-Amerika Kutatási és Termelő Vállalat vezetőjével, Clay Neffel. Az energiaügyi miniszter nyilatkozatában kifejtette, hogy lehetősége volt az amerikai cég képviselőjével megvitatni a földgáz Egyiptomba szállításának különböző lehetőségeit is, és a kezdeti hat forgatókönyvet lecsökkentették négyre. Hozzátette: a két fél várhatóan az év végéig előáll a végső lehetőséggel, amelyet a minisztérium felülvizsgál a jóváhagyás előtt.

A picture shows operators working at the Joint Rescue Coordination Center during the multinational exercise "NEMESIS 2021", on November 3, 2021 in the Cypriot coastal city of Larnaca. - Multinational, multiagency large-scale exercise Nemesis 2021 involving assets from eight countries is taking place in Cyprusí Exclusive Economic Zone for the eighth consecutive year. The purpose of the exercise is to prepare all services involved in the implementation of Cyprusí energy programme to be ready to tackle any emergency on a rig. (Photo by Iakovos Hatzistavrou / AFP)
Fotó: Iakovos Hatzistavrou / AFP

A Ciprustól délkeletre fekvő mezőn 2011-ben fedezték fel a földgázt, amely a becslések szerint körülbelül 4,5 ezer milliárd köbmétert tartalmaz, azonban a mai napig kiaknázatlan. Az Aphrodite fejlesztésének késése részben annak köszönhető, hogy a terület egy kis része belenyúlik Izrael tengeri övezetébe. Nem könnyíti meg a projektet az sem, hogy a sziget megosztottsága miatt a helyi kormánynak szembe kell néznie egy erős ellenféllel is: az Észak-ciprusi Török Köztársaságot támogató Törökországgal.

Törökország ragaszkodik az unortodox inflációkezeléshez

A csaknem 80 százalékos tartós áremelkedés ellenére nem nyúlnak az alapkamathoz.

A rekordmagas inflációjú ország az elmúlt két évtizedben megháromszorozta a gázfogyasztását, azonban saját készletek hiányában meglehetősen függ az orosz, az azeri és az iráni exporttól. A levantei medencében, ahol az utóbbi húsz évben több nagy gázmezőt is találtak, Ciprus, Izrael és Egyiptom vizein is képes akár hadihajókkal kísérni a felméréseket végző kutatóhajókat. A helyzetet bonyolítja, hogy Ankara nem írta alá az ENSZ tengerjogi megállapodását sem, amelyben elismernék, hogy minden tengerparttal rendelkező országnak kizárólagos joga gazdasági tevékenységet folytatni a partvonalától 370 kilométeren belül fekvő gazdasági övezetben.

A picture shows a drilling ship off the Cypriot coastal city of Larnaca on November 3, 2021 during the multinational exercise "NEMESIS 2021". - Multinational, multiagency large-scale exercise Nemesis 2021 involving assets from eight countries is taking place in Cyprusí Exclusive Economic Zone for the eighth consecutive year. The purpose of the exercise is to prepare all services involved in the implementation of Cyprusí energy programme to be ready to tackle any emergency on a rig. (Photo by Iakovos Hatzistavrou / AFP)
Fotó: Iakovos Hatzistavrou / AFP

Mindeközben az elmúlt hónapokban több fontos megállapodás is született a térségben. Június 21-én Libanon, Szíria és Egyiptom egyezményt írt alá a libanoni energiaügyi minisztériumban, hogy Szírián keresztül egyiptomi földgázt szállítsanak Libanonnak. Ennek értelmében Egyiptom évi 650 millió köbméter földgázt exportál a libanoni Deir Ammar erőműbe. A gáz a Jordánián és Szírián áthaladó arab gázvezetéken (AGP) keresztül jut el Libanonba.

Pár nappal korábban, június 17-én az egyetértési kontraktust írt alá Egyiptommal és Izraellel, amely keretet teremt Izrael számára, hogy Egyiptomon keresztül bővítse földgázexportját Európába. 

Az EU megállapodott Egyiptommal a a hidrogén, az energiahatékonyság és a transzmediterrán villamosenergia-összekötők fejlesztése terén folytatott együttműködés fokozásáról is. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nagy előrelépésnek nevezte az egyezséget.

A tagállamok azonban mielőbb megoldást szeretnének találni az égető energiaválságra az ukrajnai háború árnyékában, így amellett, hogy a norvég gázmezők továbbra is el tudják látni az igények egy részét – a régió 2020-ban az unió szükségleteinek 43 százalékát szerezte be Oroszországtól, míg Norvégiától 21 százalékot –, Hollandia és Németország közösen egy új gázmező feltárását tervezi az Északi-tengeren, ahol a kitermelést 2024 végéig kezdenék meg, a partoktól 19 kilométerre található területen.