Az Origo írta meg, hogy Németországban az energiaválságot az orosz fosszilis energiahordozókról történő leválási kísérletek és az atomenergia-ellenesség hajtja. Európa legnagyobb gazdaságában a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után kezdett el változni a hozzáállás az atomenergiához. Az zöldátmenet részeként Angela Merkel, az előző német kancellár elkezdte kivonni a forgalomból az atomerőműveket, a 17-ből hetet azonnal bezártak, és a tervek szerint 2022 végéig az összes többit is lekapcsolhatják.

Az orosz–ukrán háború miatt kivetett nyugati szankciók következtében Európa elkezdett leválni az orosz gázról és olajról, és ebben a helyzetben átértékelhetik Németországban a megmaradt három atomerőmű bezárását. Az orosz energiahordozók és az atomenergia kivonása a rendszerből rendkívül nehéz helyzetbe hozhatná a lakosságot az általános energiahiány miatt. A kérdés megosztja a német pártokat, a zöldek továbbra is az erőművek bezárását szorgalmazzák, az FDP és a jobbközép CDU/CSU viszont a jelenlegi helyzetben a három létesítmény további működését tartaná bölcs döntésnek. A nagyobb kormánypárt, az SPD álláspontja még nem egyértelmű a kérdésben.

Oroszország könnyen elmélyítheti az energiaválságot

A nehéz helyzetet Moszkva még nehezebbé teheti. Berlinben erősek azok a félelmek, hogy a tegnap elkezdődött tíznapos karbantartási munkák az Északi Áramlat 1. vezetéken a gáz végleges elzárásával járhatnak.

A vezetéket üzemeltető Gazprom már június közepén felére vágta a Németország felé szállított gáz mennyiségét. Robert Habeck alkancellár aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Moszkvának esze ágában sincs újra megnyitni a gázcsapot a javítási munkák végeztével. A szövetségi hálózati ügynökség adatai szerint az Északi Áramlat tartós leállása gázhiányt eredményezhet a télen, mivel a tározók töltöttsége nem elégséges, és az Ukrajna–Szlovákia–Csehország útvonalon is kevés orosz gáz érkezik.

Biblis nuclear power plant, 04 July 2022, Hessen, Biblis: The shutdown nuclear power plant Biblis in southern Hesse (aerial view from an airplane). In view of the lack of gas supplies from Russia, the restart of decommissioned nuclear power plants is also being discussed. Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Boris Roessler / AFP

A témával kapcsolatosan nyilatkozott a Magyar Nemzet megkeresésére reagálva Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. Kiszelly kiemelte, hogy a baj csak az, hogy a német kormány már kifizette az erőművek leállítását.

Az erőművekhez nem rendeltek már fűtőanyagot, karbantartást, a szakembereket elbocsátották.

Bonyolultabb lenne az energiaszolgáltatóknak fenntartaniuk az atomerőműveket, mint lekapcsolni őket. Minden csak pluszköltséget okozna. A szakértő azt mondta, hogy Németországban gázból állítanak elő áramot, és hogy minél kevesebb gáz fogyjon áramtermelésre, minél több jusson a lakosságnak és a cégeknek, visszakapcsolták a szénerőműveket.

Az Origo azt írta, hogy Németország a saját szükségleteinek a kielégítésére az erőművek leállítása alatt Franciaországból importált atomerőművekből származó áramat, de ez a beszerzési forrás is elapadni látszik. Az általános miatt most a csehektől vagy a lengyelektől sem tudnak pluszenergiát beszerezni.

A Magyar Nemzet arról írt, hogy a berlini kancellária csütörtökre tanácskozást hívott össze a tizenhat német tartomány vezetésével az energiaügyi vészhelyzeti tervvel kapcsolatban. Ennek a második fázisa van életben Németországban, amely

az ukrajnai háború kitöréséig 55 százalékban szorult orosz földgázra és 40 százalékban orosz kőolajra.

A Moszkva-ellenes szankciók kiterjesztésével az energiahordozókra most nehéz helyzetbe manőverezte magát.

Teljes iparágak omolhatnak össze a gázhiány miatt

Ahogy arról korábban írt a Világgazdaság, Németországban teljes iparágak omolhatnak össze az energiahiány miatt. Ebbe a körbe tartozik többek között az alumínium- az üveg- vagy a vegyipar is. Az ország szakszervezeti szövetségének vezetője, Yasmin Fahimi a Bild am Sonntagnak nyilatkozva elmondta, hogy mindez beláthatatlan következményekkel járna a teljes német gazdaság és a munkahelyek számára. A 346 ezer embert alkalmazó vegyipar például a harmadik legnagyobb iparág az ország befektetési ügynöksége szerint. Mivel a szektor nem csupán energiatermelés céljából, de alapanyagként is rászorul a földgázra, az érintettsége kiemelkedő.