A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden nyilvánosságra hozott új előrejelzésében rontotta a világgazdaság növekedési kilátásait az előző, áprilisi jelentéséhez képest. A szervezet arra számít, hogy az növekedés a tavalyi 6,1 százalék után az idén 3,2 százalékra lassul az áprilisban jelzett 3,6 százalék helyett. A jövő évre várt növekedési adatot 3,6 százalékról 2,9 százalékra rontották.
„A kilátások sokat romlottak április óta. A világ hamarosan egy globális szélén tántoroghat, mindössze két évvel a legutóbbi recesszió után”

 – idézte a Reuters Pierre-Olivier Gourinchas-nak, az IMF vezető közgazdászának a közleményét.

IMF nemzetközi gazdasági előrejelzés 1183328264 Stock market big data chart analysis investment finance graph
Fotó: Alexsl / Getty Images


A jelentés összeállítói szerint a tavalyi fellendülést egyre borúsabb fejlemények követték az idén. A második negyedévben a kínai és oroszországi gazdasági visszaesés miatt csökkent a globális termelés, míg az amerikai fogyasztók kiadásai elmaradtak a várakozásoktól. Számos sokk érte a világjárvány miatt amúgy is meggyengült világgazdaságot. 

Ezek közé tartozik a vártnál magasabb ami a fiskális feltételek szigorítását váltja ki, valamint a lassulása Kínában, ahol a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére korlátozásokat vezettek be.
Negatív hatással van a világgazdasági növekedésre az ukrajnai háború is. Az energia- és élelmiszerárak emelkedése súlyosbítja az inflációs nyomást, ami a monetáris politikai további szigorításához vezethet. Abban az esetben, ha az év végéig teljesen leállnak az Európába irányuló orosz gázszállítások, és orosz olajexport további 30 százalékkal csökken, az IMF szerint a globális növekedés 2022-ben 2,6, 2023-ban pedig 2 százalékra lassulna, Európában és az Egyesült Államokban pedig jövőre gyakorlatilag nullára csökkenne.
 

Nemzetközi Valutaalap - globális gazdasági kilátások 2022-2023

Előrejelzésében az euróövezetben a tavalyi 5,4 százalékos GDP-növekedés után az idén 2,6 százalékos bővülést vár az IMF az áprilisi prognózisában jelzett 2,8 százalék helyett, 2023-ban pedig 1,2 százalékost az áprilisban becsült 2,3 százalékkal szemben. A németországi növekedési prognózist 2,1 százalékról 1,2 százalékra rontották erre az évre, a jövő évit pedig az áprilisban becsült 2,7 százalékról 0,8 százalékra vitték le. 
Az amerikai gazdaságot sem kerülte el a kilátások romlása: az ideit az áprilisi 3,7 százalékról 2,3 százalékra, a jövő évit pedig 2,3 százalékról 1 százalékra nyeste vissza az IMF. Az Egyesült Államokban tavaly 5,7 százalékkal nőtt a

A man taking a photo with his phone of the Hong Kong and Kowloon Skyline on a mountain on July 13, 2022 in Hong Kong, China. (Photo by Vernon Yuen/NurPhoto) (Photo by Vernon Yuen / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Vernon Yuen / NurPhoto via AFP

Kína idei növekedési kilátását 4,4 százalékról 3,3 százalékra, a jövő évit 5,1 százalékról 4,6 százakéra rontották; a világ második legnagyobb gazdasága tavaly 8,1 százalékkal bővült.
Oroszország GDP-je idén 6 százalékkal csökkenhet az áprilisban várt 8,5 százalékos esés helyett. Az IMF szerint az orosz GDP jövőre is zsugorodik, méghozzá az áprilisban várt 2,3 százaléknál nagyobb mértékben, 3,5 százalékkal.
Az IMF a fejlett országokban 6,6 százalékos inflációt vár az idén az áprilisban becsült 5,7 százalék helyett, a jövő évi előrejelzést pedig 2,5 százalékról 3,3 százalékra változtatta. Az euróövezet idei inflációjával kapcsolatos adatot 5,3 százalékról 7,3 százalékra, a jövő évit 2,3 százalékról 3,9 százalékra módosította, az Egyesült Államokban nem változtatott az idei 7,7 százalékos inflációs kilátáson, a jövő évit 2,9 százalékról 3 százalékra vitte fel.