Az idei év első öt hónapjában Európa vált az amerikai olaj első számú piacává, megelőzve Ázsiát, amire utoljára hat éve volt példa – írja a Bloomberg. Január és május között az öreg kontinensre 213,1 millió hordóval érkezett az Egyesült Államok olajából, ugyanebben az időszakban Ázsia 191,1 millió hordónyit vásárolt.

Tanker trucks drive past the Marathon Petroleum Corp. El Paso oil refinery on December 10, 2021 in El Paso, Texas. - The west Texas refinery has a crude oil refinery capacity of approximately 131,000 barrels per calendar day. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Amikor utoljára, 2016-ban hasonló sorrendet láthattunk az amerikai olaj ügyfelei között, Washington épp csak megszüntette az energiahordozó kiviteli tilalmát. 

Az akkori volumenek jócskán el is maradtak a mostaniaktól. Akkor Európa 16,8 millió hordónyi olajjal került az élre, Ázsia csak 4,8 millió hordót vásárolt.

Az adatok rámutatnak, hogy az Ukrajna ellen indított orosz invázió milyen mértékben felkavarta a globális energiapiacokat. A háború hatására ugyanis Európa egyre inkább elfordul az orosz olajtól, amelyet a szankciókat be nem vezető ázsiai országok – Kína és India – vesznek át diszkontáron.

Ahogy Európa igyekszik megszabadulni az orosz olajtól való függőségétől, úgy vált egyre könnyebb olajfajtákra, ami azt jelentheti, hogy a váltás tartós lesz. Azonban 

az amerikai termelés nem tud elég gyorsan növekedni ahhoz, hogy mind Ázsia, mind Európa igényeit kielégítse. 

A jelek szerint a közel-keleti termelők is korlátokba ütköznek.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek, az OPEC legnagyobb termelői már most is nehezen képesek kitermelni a kartell által megszabott kvótákat, mások – mint például Líbia – exportját a politikai bizonytalanság gátolja. 

Most minden szem az OPEC-re szegeződik, hogy hogyan lesz képes a szervezet növelni kapacitásait az előttünk álló évben, és mekkora piaci részesedést tud visszanyerni magának

– mondta Elisabeth Murphy, az ESAI elemzője.