Nemzetközi gazdaság

Már megint újabb EU-szankciók: ezt tették a csomagba

Tiltottá válhat az orosz arany, ugyanakkor változtatnak az élelmiszerekre vonatkozó szabályokon.

A hetedik szankciós csomag elfogadására készül az Európai Bizottság (EB) pénteken Oroszországgal szemben, ami egyebek között az orosz aranyat érinti, ugyanakkor nyilvánvalóvá teszi azt is, hogy az élelmiszerekre nem vonatkoznak az intézkedések – írja a Reuters.

Az új csomag azonban kisebb lehet a korábbiaknál, 

az egyik tisztviselő hat és feledik szankciókként írta le a most tervezett lépéseket. Ahhoz, hogy életbe is léphessen, az kormányainak a beleegyezése is szükséges. 

KRASNOYARSK, RUSSIA - MARCH 10: A view of Krastsvetmet Precious Metals production facility in Krasnoyarsk, Russia on March 10, 2022. The Krasnoyarsk facility contributes to the country's economy as the only comprehensive facility that produces and processes gold and platinum group metals including, palladium, rhodium, iridium, ruthenium, and osmium. Krastsvetmet produces precious metals in the form of bars, granules, powders and chemical compounds, as well as jewellery and engineering products Alexander Manzyuk / Anadolu Agency (Photo by Alexander Manzyuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Alexander Manzyuk / Anadolu Agency via AFP

A tervek szerint az orosz aranyra vonatkozó tilalom akkor is érvényes lesz, ha harmadik országokon keresztül érkezik, de egyelőre nem tudni, ez hogyan fog működni.

Brüsszel szigorít a meglévő intézkedéseken is, nem engedélyezik a katonai célokra is használható gépek és vegyipari alapanyagok importját sem. 

A szankciók által érintett személyek és cégek köre is bővülni fog.

Az EB változtat a jelenlegi szankciókon is, hogy azok ne zavarják meg az orosz élelmiszerexportot, miután afrikai országok szerint a jelenlegi EU-szankciók tovább súlyosbították az élelmiszerválságot, amely az ukrán kikötők orosz blokádja miatt alakult ki. Az unió régóta tagadja a vádakat, de a mostani korlátozásokat mégis módosítja, hogy az élelmiszereket szállító orosz hajók kiköthessenek az európai kikötőkben. A közösség követei a jövő héten, a nyári szünet előtt tárgyalnak az új csomagról.

 

Európai Bizottság orosz-ukrán háború szankciók Oroszország ellen Európai Unió élelmiszerválság
Kapcsolódó cikkek