Az orosz–ukrán háború miatt megszakadtak az ukrajnai szállítások, így az EU-tagállamok importra kényszerülnek. A gabonaárak az egekben, a rossz időjárás miatt csökkenhet a kínai, az indiai és a dél-amerikai termés is. A helyzetet súlyosbítja a műtrágyahiány, tovább rontva a termésátlagokat. 

20220704 OlaszfaluIllusztrációA falu hátárban zajlik az aratás.Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei NaplóKépen: Claas Dominator A 540 C típusú arató-cséplő gép munka közben
Fotó: Pesthy Márton / Veszprém Megyei Napló

A globális gabonakínálat a pandémia 2020-as kezdete óta csökken a szállítási problémák és az erős kereslet miatt. Az Egyesült Államokban például a kereskedelmi tárca várakozásai szerint a betakarítás végén a kukoricakészletek 33 százalékkal maradnak el a pandémia előtti szinttől.  

A helyzet az EU-ban se sokkal jobb, a Reuters 13 elemző megkérdezése alapján készített felmérése szerint az idei uniós búzatermés 125,7 millió tonna lehet, ami 3,4 százalékkal marad el a tavalyi szinttől. „Az egyes régiók között jókora eltérések vannak” – mondta egy kereskedő. A Franciaországban, a legnagyobb európai termelő országban kialakult helyzet az egész kontinensre jellemző. 

A déli országrészen 20-30 százalékkal marad el a megszokottól a termés, északon viszont a késő tavaszi esőzések következtében várhatóan kedvező termésátlagok jöhetnek. 

Olaszországban és Spanyolországban viszont rosszabb a helyzet,az előbbiben, a Pó folyó környékén a szárazság és a vízhiány miatt szükségállapotot hirdettek ki – a mezőgazdasági termelés ennek következtében körülbelül a harmadára esett vissza. Kelet felé haladva a hőség rontja a terméskilátásokat – Magyarországon például extrém meleg volt az elmúlt hetekben. 

Romániában és Bulgáriában jobbak a kilátások, de a termés várhatóan elmarad a tavalyi rekordmennyiségektől. Észak felé haladva a kereskedők várakozásai szerint javulnak a kilátások, főleg a kedvező, csapadékosabb időjárás miatt. A német, a lengyel és a brit előrejelzéseket folyamatosan javítják a kereskedők. 

Németország a második legnagyobb búzatermelő az EU-ban, ha megfelelő mennyiségű és minőségű lesz a termés, akkor a német agrárszektor pozíciói javulhatnak az unión belül, miután a háború drasztikusan rontja a fekete-tengeri kikötőkből induló ukrán lehetőségeit.