A Hyundai egyik, a közeli Montgomeryben található gyárát kiszolgáló leányvállalata, a Smart Alabama gyerekmunkásokat alkalmazott – írja a Reuters a helyi rendőrségre, három gyerekmunkás családjára és az üzem nyolc egykori, illetve jelenlegi alkalmazottjára hivatkozva.

A gyerekmunkások között volt, aki mindössze 12 éves volt, míg a Smart a Hyundai vállalati iratai szerint a cég többségi tulajdonában áll, és az Egyesült Államokban található egyik legfontosabb gyárának készít alkatrészeket. A Hyundai nem kommentálta az esetet, míg a Smart tagadja az ellene felhozott vádakat, ám a híradások által említett munkásokkal kapcsolatos kérdésekre nem válaszolt. Ugyanakkor 

azt is állította, hogy sok esetben munkaerő-kölcsönző cégekre hagyatkozik a toborzás során.

823220522 Employees work beneath the undercarriage of a vehicle at the Hyundai Motor Manufacturing Alabama (HMMA) facility in Montgomery, Alabama, U.S., on Wednesday, July 19, 2017. The U.S. Census Bureau is scheduled to release durable goods figures on July 27. Photographer: Luke Sharrett/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Luke Sharrett / Bloomberg via Getty Images

Az ügyet egy guatemalai bevándorló család ebben a hónapban 14. születésnapját ünneplő lányának februári eltűnése indította el, és mint kiderült, 

a 12 éves öccse és a 15 éves bátyja is a gyárban dolgozott, 

így iskolába sem járt a gyerekek munkáját ismerő források szerint. A történteket a kicsik apja is megerősítette.

A családnak otthont Enterprise városának rendőrsége szintén igazolta, hogy a gyerekek a gyárban dolgoztak, ugyanakkor azt is elmondták, hogy a várostól mintegy 70 kilométerre található Luvernében működő üzem kívül esik a hatáskörükön. Ezért az alabamai főügyészséget értesítették az esetet követően.

Azonban nem csupán az említett három gyerek, hanem sok más fiatalkorú is a Hyundai leányánál talált munkát az elmúlt években

 a gyár dolgozói és a munkaerő-toborzással foglalkozó források szerint. Közülük többen kimaradtak az iskolából is munkájuk miatt. A kérdéses üzemet ráadásul egészségügyi és biztonsági előírások többszöri megsértése miatt is elmarasztalták.

A gyerekmunkáról szóló hírek mindenesetre sokat árthatnak a Hyundainak fogyasztói, szabályozói és reputációs téren is, miközben a cég nemrég jelentette be, hogy több mint ötmilliárd dollárért kíván újabb üzemet létrehozni a Georgia államban található Savannah közelében. Munkaerőpiaci szakértők szerint az amerikai munkaerőhiány növeli a gyerekmunka terjedésének veszélyét, különösen az illegális bevándorlók körében, a gyerekmunkát tiltó szabályok ellenére.

Korábban a baromfiiparáról híres Enterprise városában egy csirkeüzemben találtak példát gyerekmunkára. Alabama állam és az országos törvények egyaránt tiltják, hogy a Smart fémmegmunkáló üzeméhez hasonló helyeken 18 év alattiak dolgozzanak, sőt az állam 17 éves korig tankötelezettséget is előír. A munkahelyek egészségügyi és biztonsági szabályozásáért felelős szervezet (OSHA) egy volt munkatársa szerint a Hyundai ellátási lánca többször is felkeltette a hatóságok érdeklődését.

A kérdéses üzem a cég Elanatra, Sonata és Santa Fe modelljeihez gyárt alkatrészeket, amelyek júniusban a Hyundai amerikai eladásainak mintegy 37 százalékát tették ki. A Smart ellen 2013 óta az OSHA közel 50 ezer dollárnyi bírságot szabott ki, a legutóbbira az idén került sor. 

A hatóság ellenőrzései szerint a cégnél a végtagok elvesztésének a veszélye is fennáll.

Az üzem, amely honlapja szerint évi 400 ezer autóhoz is képes alkatrészeket gyártani, nem meglepő módon nehezen tartja meg a dolgozóit. Ezt bizonyítja a cég által 2020 végén a mexikói amerikai konzulátus számára írt levél, amely a vendégmunkások részére szeretett volna vízumot szerezni.

Az idén csoportos per is indult a Smarttal és a társaságnak dolgozó munkaerő-kölcsönző cégekkel szemben. A toborzócégek közbeiktatása segíthet a vállalatnak a gyerekmunka elrejtésében is, így a gyár egykori és jelenlegi dolgozói szerint sok fiatalkorút ezen társaságokon keresztül alkalmaztak. 

A gyár egy egykori munkavállalója szerint az összes műszakot nézve mintegy 50 gyerek dolgozhatott a gyárban, 

míg egy másikuk arról beszélt, hogy az ő műszakjában mintegy tucatnyi kiskorú dolgozott. Egy harmadik korábbi Smart-alkalmazott pedig a gyors lemorzsolódásra hívta fel a figyelmet az üzemben, amely egyre inkább csak bevándorlók munkába állításával tudta tartani a termelési ütemet. Miután az eltűnt kislány a hírekbe is bekerült, a helyiek szerint a cég más gyerekmunkásokat is elbocsátott, a lebukástól való félelem miatt.