A befektetési ajánlású sávba emelte Horvátország hosszú futamidejű, devizában és hazai valutában fennálló államadósságának osztályzatát a Moody's Investors Service péntek éjjel Londonban. Az egyszerre két fokozatot is ugró minősítést a szervezet azzal indokolta, hogy az Európai Unió gazdasági és pénzügyi szakminisztereinek tanácsa (ECOFIN) a héten elfogadta a horvát eurócsatlakozáshoz szükséges jogszabályokat, és ezzel véglegessé vált, hogy Horvátország jövő januárban belép az euróövezetbe.

Noha az eddigi Ba1 szintű besorolás után már a következő szint is befektetésre ajánlott, a hitelminősítő egyszerre két fokozatot emelt Zágráb adósságán, mely most Baa2-es szinten áll, az osztályzat kilátása stabil. A felminősítéshez fűzött jegyzet szerint az euró bevezetésének jelentős pozitív hatásai lesznek Horvátország adósprofiljára.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Ezek közül a hatások közül is kiemelkedő fontosságú, hogy az eurózónához történő csatlakozást követően az eddigi több mint 70 százalékról szinte nullára csökken az államadósság külföldi devizában fennálló része, hiszen a horvát szuverén devizaadósság-hányad szinte teljes egészében euróban áll fenn.

Ez a Moody's szerint kedvező hatású lehet a horvát kormány költségvetési erősségéről kialakított megítélésre, mivel a devizaadósság-hányad eltűnése értelemszerűen megszünteti azt a kockázatot, hogy a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított horvát államadósság-ráta helyi valutában mért értéke hirtelen és potenciálisan jelentős mértékben megugrik a helyi valuta euróárfolyamának leértékelődése esetén.

A hitelminősítő szerint az euró bevezetése a horvát bankszektor devizakockázatait is csökkenti, és szintén pozitív hatást gyakorol a hitelminősítő által a horvát kormány likviditási és külső sérülékenységi kockázatairól alkotott megítélésre. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az eurózónáhou csatlakozva Horvátország egy esetleges jövőbeni válsághelyzetben számíthat az eurójegybank (EKB) potenciális támogatási programjaira, köztük a jegybanki eszközvásárlásokra. Horvátország belépése az Európai Stabilitási Mechanizmusba (ESM) szintén erősíti a horvát kormány képességét önmaga finanszírozására válsághelyzet esetén

Ráadásul nem a Moody's az egyetlen hitelminősítő, mely javított Zágráb osztályzatán a héten, így tett a szervezet két globális versenytársa, az S&P Global Ratings és a Fitch Ratings is.

A S&P Global Ratings csütörtökön jelentette be, hogy az addigi BBB mínusz/A-3-ról BBB plusz/A2-re minősítette fel a hosszú és rövid futamidejű horvát államadósság-kötelezettségek osztályzatát, továbbá ezzel egyidejűleg BBB plusz-ról a lehetséges legjobb, AAA szintre emelte Horvátország átutalási és konvertibilitási (T&C) minősítését. Az új T&C-minősítés azt jelzi, hogy a cég szerint az euróövezeti csatlakozás nyomán megszűnnek a horvát devizakockázatok.

A Fitch pedig szerdán a korábbi BBB osztályzatot emelte egy fokozattal BBB plusz-ra, szintén azzal indokolva a lépést, hogy Horvátország az ECOFIN döntése nyomán 2023-ban csatlakozhat az euróövezethez. A Fitch indoklásában is kiemelt helyen szerepelt, hogy  az euró meghonosításával Horvátországnak tartalékvaluta-státusban lévő fizetőeszköze lesz.

A hitelminősítő hangsúlyozta azt is, hogy Horvátország belépése az euróövezetbe csökkenti a tranzakciós költségeket, emellett korlátozza a háztartások és a vállalati szektor pénzügyi mérlegét terhelő árfolyamkockázatokat.