Kritikusan alacsony szintet ért el a vadon élő lazacállomány, a megmentésükért hozott sürgős lépések nélkül végleg elveszhetnek az angol folyókból – figyelmeztetett a brit környezetvédelmi ügynökség, miután legújabb felmérésükből kiderült, hogy az Egyesült Királyság folyóiban szaporodó vadon élő atlanti lazac állománya az eddigi legalacsonyabb szintre esett.

Angliában a 42 vadon élő folyamilazac-állomány közül mintegy 37-et veszélyeztetett kategóriába soroltak, ami azt jelenti, hogy az állományok a fenntartható szint alá süllyedtek, és sürgős intézkedések nélkül végleg eltűnhetnek. Walesben sem jobb a helyzet, mind a 22 lazacállománnyal rendelkező folyóban veszélyben vannak a halak – derül ki a Center for Environment, a Fisheries and Aquaculture Science, az Environment Agency és a Natural Resources Wales közös jelentéséből.

A salmon is seen leaping up the flowing waters of Stainforth Force waterfall near Settle in the Yorkshire Dales, northern England on October 21, 2021, during their return to their spawning grounds. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
Fotó: Oli Scarff / AFP

Az atlanti lazac, amely a tenger és a folyók között utazik, hogy szaporodjon, az Egyesült Királyság folyami életének klasszikus részét képezi, azonban az éghajlatváltozás, valamint a túlhalászás világszerte tizedeli az állományokat. A szakértők szerint a folyók és torkolatok emelkedő hőmérséklete, valamint a rosszabb vízminőség felbillenti az állatok életciklusát, és az emberek által épített akadályok, mint például a gátak, meggátolják őket abban, hogy felfelé haladjanak a folyami költőhelyeik felé.

Angliában egyetlen folyó – az északkeleti Tyne – nem minősül veszélyeztetettnek, mivel a torkolatnál jobb a víz minősége, valamint a szakértők próbálnak akadálymentes útvonalat biztosítani a lazacoknak. A yorkshire-i Don folyón is tettek lépéseket a folyami élőhelyek helyreállítására, így a közelmúltban ide is vissza tudtak térni a halak.

Fishermen sort and load trays of salmon heads to be used as bait for crab and lobster pots as they prepare for their next voyage to sea, on the South Pier of Bridlington Harbour fishing port in Bridlington, north east England on December 11, 2020. - A Brexit trade deal between Britain and the European Union looked to be hanging in the balance on Friday, after leaders on both sides of the Channel gave a gloomy assessment of progress in last-gasp talks. Trade talks between the UK and the EU continue in Brussels with EU members' future access to Britain's rich fishing waters remaining a major sticking point. (Photo by OLI SCARFF / AFP)
Fotó: Oli Scarff / AFP

Kevin Austin, a környezetvédelmi ügynökség igazgatóhelyettese szerint komoly aggodalmakat keltenek a friss felmérések, mihamarabbi intézkedések nélkül teljesen eltűnhetnek a folyókból a vadon élő atlanti lazacok az elkövetkező években. Bár az igazgató szerint sikereket könyvelhetnek el a Don és a Tyne folyón végzett munkájukkal, de ennél többre van szükség a teljes állomány megőrzéséhez, mivel az éghajlati változások egyre több problémát okoznak.

Az ügynökség a partnereivel kidolgozott egy úgynevezett Ötpontos lazactervet, amellyel visszaszorítanák a túlhalászatot, visszaállítanák a természetes élőhelyeket, felszámolnák az ember által épített akadályokat, valamint javítanák a vízminőséget is, hogy maximalizálják az ívási sikert. A terv keretében 2019-ben már betiltották a hálós halászatot Angliában legalább 2029-ig, valamint az elmúlt évben 19 hallépcsőt is kiépítettek a lazacoknak, hogy jobban hozzáférjenek a Severn, a Ribble, a Camel, a Tyne és a Test folyóhoz.

Szereti a lazacot? Van egy rossz hírünk…

A kereslet növekedését nem tudta követni a kínálat.

Emellett 2021-ben mintegy 53 programot indítottak a vízminőség és a folyók áramlásának javítására, továbbá szigorították a pénzbírságok és börtönbüntetések mértékét, ha valaki súlyosan és szándékosan szennyezi a vizeket.