KYIV, UKRAINE - MAY 24: Oleg Ustenko, Economic Advisor to Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks during a press conference on "Economic plan for the recovery of Ukraine" in Kyiv, Ukraine on May 24, 2022. Dogukan Keskinkilic / Anadolu Agency (Photo by Dogukan Keskinkilic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Oleg Usztenko, Zelenszkij gazdasági tanácsadója. Fotó: Dogukan Keskinkilic / AFP

Elkeseredett kirohanást intézett Oleg Usztenko, Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója a nyugati nagybankok vezetőihez, egy nekik írt levélben háborús bűnökkel vádolta őket. A többek között Jamie Dimonnak, a JPMorgan Chase és Noel Quinnek, az HSBC vezérigazgatójának elküldött levélben arra szólítja fel a bankárokat, hogy fejezzék be az orosz olajkereskedelem finanszírozását, és adják el részesedéseiket az állami tulajdonú orosz energiacégekben, így a Rosznyeftben és a Gazpromban.  

This picture taken on November 4, 2016 shows the illuminated HSBC logo at night on the facade of the HSBC headquarters building in Hong Kong. - HSBC said on November 7 its third quarter adjusted pretax profit rose seven percent from a year ago to USD 5.59 billion, beating expectations. (Photo by ANTHONY WALLACE / AFP)
Fotó: Anthony Wallace / AFP

A Financial Times (FT) által megismert levélben – amelyet többek között a Citigroup és a Crédit Agricole menedzserei is megkaptak –, a bankokat Kijev azzal vádolja, hogy hozzájárulnak a háború folytatódásához azáltal, hogy hitelezik az orosz olajszállításokat. Az ukránok azzal fenyegetőznek, hogy kizárják ezeket a bankokat a háború utáni újjáépítésből.  

Usztenko az FT-nek nyilatkozva elmondta, hogy az ukrán igazságügyi tárca beperli a bankokat egy nemzetközi bíróságnál, ha vége a háborúnak. Hozzátette, hogy az ukrán titkosszolgálat adatokat gyűjt az orosz fosszilis energiahordozók exportját támogató pénzintézetekről.  

Véleményem szerint háborús bűnöket követnek el, mert segítenek Putyin rezsimjének– mondta.  

A levél szerint az HSBC és a Crédit Agricole részvénytulajdonnal rendelkezik a Gazpromban és a Rosznyeftben. A Citigroup a Lukoil és a Vitol pedig hitelvonalak nyitásával támogatja az olaj- és a gázexportot. A JPMorgan szintén a Vitol hitelezője, továbbá orosz leányvállalatán keresztül a Gazprom, a Szberbank és a Rosznyeft résztulajdonosa. A kijevi vezetés nagyon ki van akadva a JPMorganre, miután a befektetési bank a közelmúltban publikált egy elemzést, amely „sztratoszferikus”, hordónkénti 380 dolláros olajárat vizionált arra az esetre, ha bevezetik az ársapkát az orosz olajexportra. 

JPMorgan Chase Chairman and CEO Jamie Dimon testifies during a US House Financial Services Committee hearing on Capitol Hill in Washington, DC, June 19, 2012, about JPMorgan Chase's trading loss. AFP PHOTO / Saul LOEB (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Jamie Dimon, a JPMorgan elnök-vezérigazgatója. Fotó: Saul Loeb / AFP

 

A befektetési bank közleményben reagált a kijevi levélre. Leszögezte, hogy aktívan részt vesz az Oroszország elleni szankciókban. Az HSBC és a Citigroup tárgyalásokat folytat oroszországi érdekeltségei eladásáról. Az FT-nek néhány bankár név nélkül nyilatkozva megjegyezte, hogy 

számos esetben lehetetlen megválni orosz érdekeltségeiktől, ugyanis számos kereskedését felfüggesztették a helyi hatóságok. 

A Vitol közölte, hogy oroszországi olajüzletének volumenét az invázió óta 80 százalékkal csökkentette, a maradék viszont nem ütközik a nyugati szankciók általi korlátokba.