Ahogy kezd homályosulni a koronavírus-járvány emléke – annak ellenére, hogy sokan még mindig attól tartanak, hogy újabb és újabb hullámokkal tér majd vissza a fertőzés –, úgy vonják vissza a munkaadók a korábbi engedményeket, és a home office gyakorlatának a legtöbb helyen szép lassan vége lesz. 

Probléma a visszatérés

Nemrég Dél-Koreában is elkezdtek visszaszállingózni az irodákba a dolgozók, ezzel párhuzamosan pedig ismét megjelent az egyre nagyobb problémákat okozó irodai stressz. A CNN amerikai híroldal közölte az egyik legutóbbi kutatást ebben a témában, amely szerint a dél-koreaiak legalább 30 százaléka volt már elszenvedője a munkahelyi elnyomásnak, kizsákmányolásnak. 

In a photo taken on April 11, 2016 Min-Bin Shin (21) of the all-female computer gaming team 'QWER' uses eye drops as she sits at her computer at an office used as a training venue for their team, in Seoul. - Brought together by a Seoul-based startup, the team trained intesively for a week prior to competing in the 'Ladies Battle, an all-female League of Legends competition. In keeping with a format used by most proffessional male teams, the members of 'QWER' lived together during the training period which involved playing the game for hours on end followed by lengthy review sessions with freelance mentors and former League of Legends champions. Despite South Korea's top-tier gaming credentials proffessional female teams are a minority. But for those who excel at the strategy-based, multi-player game, international competitions can lead to high cash rewards, and the chance to sign on with prominent foreign teams. Internet-based competitive gaming, or e-sports, in South Korea is widespread, with professional teams often attracting sponsorship from the country's largest tech companies. The country has long promoted its internet technology as a key driver of growth; with Seoul often referred to as the "most wired" city on the planet. (Photo by ED JONES / AFP)
Fotó: Ed Jones / AFP

A korábbi felmérés szerint ez a szám még csak 23 százalék körüli volt. A probléma olyan méreteket öltött már, hogy az ázsiai országban külön szó van a jelenségre: a gapjil. 

Ez az arrogáns és diktatórikus eszközökkel operáló főnököket jelenti, akik hatalmukkal visszaélve gyakorlatilag teljesen kizsigerelik a dolgozóikat. A jelenségnek ráadásul sok esetben nők az áldozatai. Dél-Koreában a világon a negyedik a legmagasabb a 100 ezer főre vetített öngyilkosságok száma, a gapjil sajnos sokszor tragikus végeredménnyel jár. 2019-ben az ország már törvényt is hozott a gapjil megfékezésére, de a friss felmérés szerint a problémának még távolról sem oldódott meg. 

Végezhet a a távmunkával

A munkavállalók hajlandók lennének lemondani a home office-ról, ha munkahelyük megtartása lenne a tét.

Máshol is előfordul

A home office végével jelentkező pszichés problémák azonban nem csak Dél-Koreát érintik. A CNBC tavalyi vizsgálata szerint az Egyesült Államokban is háromból egy munkavállaló arról számolt be, hogy mentális problémákat okozott nekik az irodába való visszatérés. 

A legtöbben arra panaszkodtak, hogy úgy érzik, teljesen elveszítik a kontrollt, mintha a teljes függetlenségüket kellene feladniuk azzal, hogy visszaülnek az irodai asztalokhoz. 

A The Washington Post a napokban arról írt, hogy a home office azoknak kifejezetten üdvözítő volt, akik valamilyen szempontból hátrányosabb helyzetben vannak, például mozgásukban korlátozottak. Nekik sokkal kényelmesebb volt otthonról, a kényelmes környezetből dolgozni. A visszatérés pedig feleslegesen újra szorongást okoz majd nekik. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik valamilyen kisebbséghez tartoznak. A lap szerint ők most újra ki vannak téve az otromba vicceknek, illetve a rengeteg felesleges, rasszokkal és politikával kapcsolatos munkahelyi csevegésnek. 

Az otthoni munka is lehet stresszes

A másik véglet sem egészséges ugyanakkor. A ZDF közölte a német szakszervezeti szövetség legfrissebb kutatását, amely szerint sok home office-ban dolgozó munkavállaló úgy érzi, hogy elmosódtak a határvonalak a munka- és szabadidő között. Huszonnyolc százalékuk panaszkodott arra, hogy pluszpénz nélkül túlóráztak otthon, sokszor éjszakába nyúlóan, majd másnap korán kezdtek, 46 százalékuk pedig arra, hogy szinte egyáltalán nem tartottak szünetet a munka közben. 

 

Márpedig a folyamatos, megszakítás nélküli munka önmagában is rendkívül veszélyes a mentális egészségre, és még több stresszhez vezethet. 

A szakszervezetek emiatt törvényt is szeretnének ezzel kapcsolatban, amelyben szabályozná az otthoni munkavégzést és erősítené a munkavállalók jogait a home office-ban. 

A cégeknek sem éri meg hosszú távon munkamániás alkalmazottakat kinevelni

Szorongáshoz, egészségkárosodáshoz és az emberi kapcsolatok megromlásához vezethet a túlzott munkafüggőség, amiben a vállalatoknak is felelősségük van.

Összességében tehát nehéz megtalálni a helyes arányt az otthoni és az irodai munka között, de a felmérések alapján az látszik, hogy szükség lenne valamilyen arany középútra, mint például a hibrid munkavégzés.