A munkavállalók esetén hajlandóak lennének búcsút mondani a home office-nak, ugyanis a gazdasági visszaesés idején a munkavállalók az állásuk megőrzését tartják a legfontosabbnak  – tudatta az Insider . Az Egyesült Államokban már a közelgő recessziótól tartanak, miután a Federal Reserve tizennyolc éve nem tapasztalt mértékben emelte a kamatlábakat az leküzdése érdekében. Az USA jelenleg is a szűkülő problémájával küzd, a munkanélküliségi ráta májusban 3,6 százalék volt. 

A munkavállalók számára recesszió esetén prioritást jelent a munkahelyük megtartása, mint a távmunkáról való lemondás

 – mondta Stephen Ross amerikai ingatlanmilliárdos.

Az amerikai cégvezetők többsége azon fáradozik, hogy a távmunkában dolgozókat visszacsábítsa az irodába. Ross úgy véli, hogy a vezetők felismerték annak jelentőségét, hogy az embereknek csapatban kell dolgozniuk, akiket folyamatosan képezni és oktatni kell. A Tesla vezérigazgatója, például a hónap elején ultimátumot adott a vezető beosztású alkalmazottainak, hogy döntsék el, visszatérnek-e az irodába vagy inkább a felmondást választják. 

A spektrum másik végén olyan cégek találhatók, mint például az amely lehetővé tette az alkalmazottak számára a hosszú távú, állandó jellegű távmunkavégzést. A cég vezérigazgatója, Brian Chesky a múlt hónapban idejétmúltnak, és a digitalizáció előtti időkből származó jelenségnek nevezte az irodákat, aki szerint a jövőben a hagyományos munkahelyeket felváltják a közösségi irodaterek.

Mature woman holding dog and working from home (Photo by heshphoto / Image Source / Image Source via AFP)
Fotó: Image Source via AFP

A Kastle Systems irodabiztonsági cég adatai szerint az amerikai munkavállalók jelentős többsége még mindig otthonról dolgozik: június 8-án 44 százalékos volt az irodák kihasználtsága az Egyesült Államokban, mely a legmagasabb arány a világjárvány kezdete óta, de még mindig messze van a pandémiát megelőző, majdnem 100 százalékos kihasználtsági aránytól – derül ki az adatokból. 

Erősen megoszlik a munkavállalók és a munkaadók véleménye a home office-ról

A munkaadók és a munkavállalók merőben másképp ítélik meg a home office-t – derül ki az Epson friss magyarországi felméréséből. A világjárvány lecsengése után a munkavállalók többségének gyakorlatilag a pandémiát megelőző állapotokhoz kellett visszatérnie: a kutatásban résztvevő dolgozók 76 százaléka szinte minden nap bejár a munkahelyére, és ez a szám az elsősorban szellemi munkát végzők körében is magas, 64 százalék. A válaszadók 24 százaléka viszont elsősorban csak otthonról szokott dolgozni, mely a szellemi tevékenységet folytatók esetében 36 százalék.

A  munkaadói oldal azonban kevésbé rugalmas: abban, hogy a dolgozók mindennap távmunkában dolgozzanak, csak a vállalkozások ötöde partner. 

Átlagon felüli az erre való nyitottság a mikrovállalkozásoknál és a nagyvállalatoknál, ahol minden második megkérdezett vállalkozás ad lehetőséget rendszeres home office rendszerű munkára. Mivel a home office az esetek nagy részében igazolta a működőképességét, és sok esetben a költségek terén is hatékonynak bizonyult, a munkaadóknak gyakran nehézséget okoz, milyen munkaszervezési rendszerben folytatódjon a munka. Emellett a munkavállalók többségének az ide-odautazással töltött idő, valamint a benti zaj és nyüzsgés zavaró hatása okozott problémát.

Egyszerűsödtek a távmunkával kapcsolatos munkavédelmi szabályok

 Júniustól emelkedtek törvényi szintre a távmunka idején alkalmazott szabályai. Az egyszerűsítéseknek köszönhetően javulhatnak az otthonról dolgozók munkakörülményei, csökkenhetnek az egészségügyi kockázatok. 

A munkavédelemről szóló törvény megkülönbözteti a számítástechnikai eszközzel és a nem számítástechnikai eszközzel végzett távmunkát. Előbbi esetén a munkáltatónak írásos tájékoztatást kell adnia a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörülmények szabályairól. A munkáltató tájékoztatása alapján a munkavállaló szabadon választhatja meg a munkavégzés helyét. A megfelelő munkavédelmi felvilágosítás, a munkahely helyes ergonómiai kialakítása, a korszerű monitorok, jó világítás használata, a munkaközi szünetek elősegítik, hogy a számítástechnikai eszközzel végzett távmunka ne jelentsen egészségi kockázatot a munkavállalók számára.

A nem számítástechnikai eszközzel végzett távmunka (pl. varrás, egyszerűbb összeszerelési feladat) csak a munkáltató által munkavédelmi szempontból előzetesen megfelelőnek minősített helyen folytatható, amelyről a feleknek írásban kell megállapodniuk. A munkáltatónak tehát előzetesen meg kell vizsgálnia, hogy a munkavégzési helyszín megfelel-e az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményeinek, kockázatértékelést kell végeznie a többi között az alkalmazott eszközöket is megvizsgálva. Oktatás keretében gondoskodnia kell arról, hogy a dolgozó megfelelő ismeretekkel rendelkezzen a felmerülő veszélyekről, egészségkárosító kockázatokról, a megelőző és védőintézkedésekről.

A Technológiai és Ipari Minisztérium a www.mvff.munka.hu oldalon közzétett tájékoztatóban összesítette a számítástechnikai eszközzel végzett távmunka munkavédelmi szabályait. A dokumentum melléklete segítséget nyújt a munkáltató írásbeli tájékoztatásának elkészítésében is.