A fogyasztói árak  júniusban a tavalyi időarányoshoz viszonyítva átlagosan 11,9 százalékkal emelkedtek – közölte a szerbiai Köztársasági Statisztikai Hivatal. A személyes fogyasztási cikkek és szolgáltatások ára 2022 júniusában havi szinten, azaz a májusihoz képest átlagosan 1,6 százalékkal emelkedett.

 

Supporters of Serbia's Novak Djokovic hold serbian flags during a welcoming ceremony in front of Belgrade City Hall, in Belgrade, on July 11, 2022 as they celebrate his victory at the Wimbledon tennis tournament. (Photo by Pedja Milosavljevic / AFP)
Fotó: Pedja Milosavljevic / AFP

2022 júniusában havi szinten a szállítás (2,7 százalék), az élelmiszerek és alkoholmentes italok, valamint a szabadidős tevékenységek és a kultúra területén (2,3 százalék) volt a legnagyobb a drágulás. Az éttermek és szállodák árai 1,4 százalékkal, a ruházati cikkek és lábbelik 1,2 százalékkal drágultak. A lakhatás, a víz, a villany, a gáz és egyéb tüzelőanyagok költségei 1 százalékkal emelkedtek. A drágulás éves szinten még markánsabb. Az élelmiszerek egy év alatt 19,3 százalékkal drágultak. A kávé, a tea és a kakaó ára átlagosan 24,7 százalékkal nőtt. A hús átlagosan 23,8 százalékkal került többe. Az olajok és zsírok 19,4 százalékkal drágultak, a tej, a sajt és a tojás 19 százalékkal, a kenyér és a gabonafélék 18,9 százalékkal. Az üzemanyag ára 27,1 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az ásványvíz, az alkoholmentes italok és az üdítőitalok 8,7 százalékot drágultak éves szinten júniusig. Az alkoholos italok ára tavaly óta, átlagosan, 7,4 százalékkal növekedett. Ezen belül a borok 13, míg a sör átlagosan 6 százalékkal kerülnek többe.

Egyetlen kategória, a számítógépes felszerelés ára mérséklődött Szerbiában: egy év alatt 0,01 százalékkal. 

A Szerb Nemzeti Bank végrehajtó bizottsága július 7-i ülésén 25 bázisponttal 2,75 százalékra emelte a referenciakamatot. 

Az erről kiadott közlemény szerint a döntés meghozatala válaszlépés a fokozódó inflációs folyamatokra, de figyelemmel követik az eddigi korlátozó intézkedéseket és a gazdasági fejlődés folytonosságát is.