Doktor Réznek (Doctor Copper) nevezik a befektetői szlengben az egyik legfontosabb ipari fémet. A réz iránti kereslet változása gyakran jó előrejelzője a globális folyamatoknak, lévén a gazdaság legkülönbözőbb szegmenseiben fontos alapanyag: ipari, elektronikai, háztartási cikkek, vezetékek, kábelek összetevője, hogy csak néhányat említsünk.  

A réz az egyik legfontosabb alapanyag, évezredek óta (lásd rézkorszak). A 19. században fedezték fel, hogy kiválóan vezeti az elektromosságot, széles körű ipari felhasználása ekkor kezdődött el. 

Handout picture released by the National Copper Corporation of Chile (CODELCO) showing  the construction of the underground operations of the Chuquicamata mine in Calama, on November 27, 2017. - Chilean mining company Codelco, the largest copper producer in the world, inaugurated this Wednesday the underground operations of the emblematic Chuquicamata mine, located in the Atacama desert (northern Chile). This was for decades the largest open pit copper deposit in the world, but in order to extend its useful life, Codelco decided to invest 5,000 million dollars in this monumental work. (Photo by Olivier Llaneza / CODELCO / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / CODELCO / Olivier LLANEZA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Chile és Peru a globális kínálat 38 százalékát adja. Fotó: Oliver Llaneza / AFP

Napjainkban a legnagyobb gond az, hogy ahogy az egyes országok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a nulla károsanyag-kibocsátású gazdaság megvalósítására, a különböző ehhez szükséges fémek felértékelődnek. Számtalan tanulmány, kutatás szól arról, hogy vajon lesz-e elegendő alapanyag az ambiciózus cél megvalósításához. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) egy tanulmánya megjegyzi: 

Az olajintenzív energiarendszerről áttérünk az ásványintenzív energiarendszerre.

Gyakran esik szó a kobaltról és a lítiumról mint a villanyautók akkumulátorainak legfontosabb alkotóelemeiről. A rezet továbbra is inkább gazdasági hőmérőnek tekintik az elemzések. A recessziótól való félelem, a globális kamatemelési hullám betett az árfolyamnak, a tőzsdei jegyzések mélyrepülésben vannak.  

Ugyanakkor számos autógyártó tett ígéretet arra, hogy 2030-ra már csak villanyautókat gyárt. A Biden-adminisztráció 2030-ra tűzte ki a célt, amely szerint az Egyesült Államok gazdasága károsanyag-kibocsátás nélküli energiatermelésre áll át. Brüsszel RePowerEU elnevezésű programja szintén felgyorsítaná az a megújuló energiákra való átállást. Az ehhez szükséges létesítmények – nap- és vízerőművek, szélturbinák, különböző tárolókapacitások – azonban sokkal több rezet igényelnek, mint a hagyományos, szénhidrogén-alapú energiatermelő létesítmények. 

Egy villanyautóba két és félszer annyi rezet építenek be, mint egy robbanómotoros járműbe, egy teherautóba négyszer annyit.  

A nagy kérdés, hogy honnan lesz ennyi réz. A tőzsdei árak esnek, ezért nem éri meg új bányákba beruházni. A jelenlegi feltárásokból így csak nagyon kevés új kínálat érkezhet a következő években. Egy bányanyitás meglehetősen időigényes. Az IEA becslései szerint átlagosan 16 év telik el a mező feltárása és a kitermelés megkezdése között, ennek túlnyomó részét a hatósági engedélyezés viszi el. Két út marad: az egyik a régi bányák minél hatékonyabb kiaknázása, esetleg újranyitása, ami gyakran a minőség romlásával jár. A másik az újrahasznosítás. 

Az S&P Global elemzése szerint, ha a jelenlegi trendek folytatódnak, 2035-re a szükségletekhez képest nagyjából 20 százalékkal kevesebb réz lesz a piacon. 

Még ha soha nem látott tempóban gyorsul is fel az újrahasznosítás, akkor is rézhiány fenyegeti a felhasználókat.  

Miners work at "El Teniente" copper mine in the Andes mountains in Rancagua, Chile, some 140 kilometers southeast of Santiago, on March 21, 2018. - "El Teniente" is the world's largest underground copper mine and produced 475,000 tons of copper in 2016. After 113 years of operations and the construction of 4.500 km of tunnels, the state-run mine seeks to extend its life by another five decades. (Photo by CLAUDIO REYES / AFP)
Egyre nehezebb új bányákat nyitni. Fotó: Claudio Reyes / AFP

Probléma az is, hogy a réz kitermelése még sokkal koncentráltabb, mint az olajé. 

Chile és Peru adja a globális kínálat 38 százalékát. 

Chile azonban új alkotmány elfogadására készül, amely a jelenleginél sokkal szigorúbban szabályozná a bányászatot. A hatósági előírások az USA-ban is szigorodtak, ennek következtében az amerikai rézbányászat az elmúlt 25 évben a felére csökkent. Fontos szereplője a láncnak Kína is, főleg feldolgozóipari oldalról. A kínai–amerikai vámfeszültségek, a globális vezető szerepért folytatott verseny viszont folyamatos és egyre növekvő kockázatot visz a rendszerbe.  

Az S&P Global szerint a réz iránti kereslet a következő évtizedben megduplázódik, a mostani nagyjából évi 25 millió tonnáról 2035-re 50 millió tonnára emelkedik. A jelenlegi trendekből kiindulva nagyon nehéz elképzelni, hogy a recessziós félelmek, a elmúltával az ipar, az energiaátmenet rendelkezésére álljon a szükséges mennyiség.