A belga csokoládéüzemben kimutatott szalmonellafertőzést okozó adalékanyag egy Magyarországon bejegyezett külföldi vállalkozástól származott – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A magyarországi cég érintettségéről először a belga The Brussels Times hírportál számolt be szerdán, miután a világ legnagyobb csokoládégyárában, a belga–svájci Barry Callebaut csokoládégyártó cégnél nemrégiben szalmonellafertőzés tört ki. A belga lap a fertőzés eredetét egy magyarországi szójalecitin-szállítmányra vezették vissza, amit a Nébih még aznap meg is erősített.

Employees walk at Barry Callebaut production site in Wieze, near Brussels, on June 30, 2022. - Swiss group Barry Callebaut, the world's largest cocoa and chocolate company, said on June 30, 2022, that it had halted chocolate production at its Wieze (Belgium) factory, billed as the world's largest, after salmonella was found in a batch on June 26. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: Kenzo Tribouillard/AFP

A hivatal csütörtöki közleménye szerint a vállalkozásnál soron kívüli ellenőrzést tartottak, amelyben vizsgálták a feldolgozás folyamatát, az üzemi dokumentációt, valamint széles körű hatósági mintavételt végeztek.

Mint kiderült, 

a vállalkozás saját vizsgálatai is igazolták, hogy a Magyarországról kiszállított lecitintétel volt szalmonellával szennyezett, 

ezért saját hatáskörében megtette a szükséges intézkedéseket, leállította a lecitin gyártását, zárolta az üzemben található tételeket. Az elsődleges nyomon követési vizsgálat alapján az érintett tételekből más vállalkozásokhoz nem szállítottak, a további tételek ellenőrzése folyamatban van.

This picture taken on June 30, 2022 shows the logo of Barry Callebaut on the production site premises in Wieze, near Brussels. - Swiss group Barry Callebaut, the world's largest cocoa and chocolate company, said on June 30, 2022, that it had halted chocolate production at its Wieze (Belgium) factory, billed as the world's largest, after salmonella was found in a batch on June 26. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: Kenzo Tribouillard/AFP

A fertőzés észlelését követően a belga cég teljesen leállította a gyártását, és értesítette az ügyfeleit, hogy zárolják a június 25-én vagy azt követően gyártott csokoládétermékeket, amelyekből több országba is szállítottak. Így 

a problémás termék már az egyetlen, ismert hazai címzetthez sem érkezett meg, a szállítmányt útközben visszafordították.

A Nébih közleménye ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy nincs összefüggés a néhány hónappal ezelőtti, a Ferrero cégnél történt esettel, ugyanis a mostani és a Ferrero termékeknél kimutatott szalmonella szerotípusa eltérő.