Nemzetközi gazdaság

Nagy-Britanniában gázfronton még hátravan a feketeleves

A brit családok fűtési költsége télen átlépi a 240 ezer forintot.

Az Egyesült Királyságban az energiaszámlák a vártnál nagyobb mértékben fognak megugrani az idei télen, és sok háztartás küzd majd azzal, hogy ki tudja-e ezt fizetni, miután Oroszország tovább csökkentette az Európába irányuló gázszállításokat, ami a téli és a jövő évi gáz- és energiaárakat az egekbe repítette – közölte szerdán Gemma Berwick, a brit BFY Group vezető tanácsadója.

Kardoskúti gáztároló földgáz
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az Egyesült Királyságban egyébként úgynevezett energiaár-korlátozás van érvényben, amely a szolgáltatók áremeléseinek korlátozásával megvédi a háztartásokat a túlzottan magas számláktól.

Csakhogy áprilisban ezt az energiaár-korlátot több mint 50 százalékkal megemelték, ami egyik napról a másikra megduplázta az Egyesült Királyságban a fütőanyag-hiányos háztartások számát. A britek azonban még nincsenek túl a nehezén, mivel az energiaszámlák októberben további 42 százalékkal emelkedhetnek, amikor az energiaszabályozó ismét feljebb viszi az árplafont.  

A tipikus felhasználási szokások mellett ez azt jelenti, hogy csak a januári számlák meghaladják az 500 fontot, azaz a jelenlegi kurzussal átszámolva a 240 ezer forintot. A háztartások többségének ezért további támogatásra lesz szüksége ahhoz, hogy megfelelő hőmérsékleten vészelhesse át a telet

– mondta Berwick.

A brit lakosság hatalmas része nem fogja tudni kifizetni a számláit ezen a télen. A két dolgozó szülővel rendelkező, átlagos családok fűtőanyag-szegénységben fognak élni

– idézte a The Telegraph Berwicket.  

 

Egyesült Királyság földgáz Nagy-Britannia britek
Kapcsolódó cikkek