Az elmúlt napokban nőtt a feszültség a Moldovai Köztársaság Dnyeszteren túli szeparatista régiójában, mivel csütörtökön volt a harmincadik évfordulója azon békemegállapodás aláírásának, amely hozzájárult a jelenlegi status quo megteremtéséhez – jegyzi meg a The Guardian.

Az orosz–ukrán háború kapcsán rendre felröppennek hírek arról, hogy melyik lehet az oroszok következő célpontja. Moldova a puskaporos hordónak számító Transznisztria révén általában a lista elejére kerül. Egy vezető diplomata nyilatkozata alapján ezek most nem alaptalanok.

A Dnyeszter Menti Köztársaság külpolitikai céljai változatlanok: a függetlenség elérése, majd azt követően csatlakozás az Orosz Föderációhoz, amelyet a 2006. szeptember 17-én megtartott népszavazáson jóváhagytak

jelentette ki a TASZSZ-nak Vitalij Ignatyev, az el nem ismert állam külügyminisztere.

1191990 Moldavia. 07/26/2012 Soldiers take part in exercises with the Operational group of Russian Forces in the Transnistrian region of Moldova. Sergey Kuznecov/Sputnik (Photo by Sergey Kuznecov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Sergey Kuznecov / AFP

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az erről szóló népszavazáson a függetlenedést, majd az Oroszországi Föderációhoz való későbbi csatlakozást 14 évvel ezelőtt a referendum résztvevőinek 98 százaléka támogatta.

A voksolás eredményének ismeretében a Dnyeszteren túli Legfelsőbb Tanács felkérte az állami dumát, a föderációs tanácsot és Oroszország elnökét, hogy ismerjék el a köztársaságot szuverén független államként.

A Dnyeszter Menti Köztársaság 1990. szeptember 2-án alakult meg a Dnyeszter folyó bal partján, a terület, amelyet többségében orosz ajkúak laknak, Moldovához tartozik.

Miért fáj Putyin foga az aprócska szakadár moldovai területre?

Transznisztria és Moldova között is fokozódik a feszültség, miután a múlt hónapban robbanások rázták meg a szakadár területet.

A helyi lakosok erősen ellenezték azon moldovai politikusok tevékenységét, akik a köztársaság Szovjetunióból való kiválását és Romániával való egyesülését szorgalmazták. A konfliktusok polgárháborús helyzethez vezettek, több mint ezer halálos áldozatot követeltek és több tízezren megsebesültek vagy elmenekültek.

A háború azt követően ért véget, hogy 1992 júliusában Moszkvában békeszerződést írtak alá, és orosz békefenntartókat vezényeltek a konfliktusövezetbe. A tárgyalások azóta is zajlanak az ellentétek rendezéséről Kisinyov és Tiraszpol között, amelyben az EBESZ, Oroszország és Ukrajna is közvetítőként vesz részt.

A Moldova és Oroszország közötti fagyos helyzet tovább romlott, amikor hétfőn orosz tisztviselőket állítottak meg Moldova határán, és megtagadták tőlük a belépést.

Magyarország támogatja Moldova EU-integrációját

Orbán Viktor miniszterelnök júniusban moldovai hivatali partnerével, Natalia Gavrilitával tárgyalt telefonon.