Nemzetközi gazdaság

Újabb frontot nyithat a háborúban Moszkva, Moldova tagadja

A kijevi vezérkar szerint az oroszok mozgósítanak Moldova szakadár Transznisztria régiójában, a fekete-tengeri Odessza ukrán kikötőváros közelében, Kisinyov azonban ezt tagadja.

Oroszország mozgósít és Ukrajna elleni provokációkra készül a Moldovától magát függetlennek mondó, a Dnyeszteren túli Transznisztria köztársaságban - figyelmeztet az ukrán vezérkar. Moldova és Transznisztria is tagadja az állítást, amely azt a veszélyt idézi fel, hogy új front nyílhat Odessza ukrán kikötőváros közelében, ráadásul a háború közelebb mozdulna az európai uniós és NATO-tag Romániához is, amelynek hagyományosan szívügye Moldova.

Fotó: Shutterstock

A magyar megyényi területű, 470 ezer lakosú - körülbelül harmad-harmad részben románok, ukránok és oroszok lakta - Moszkva-barát Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság 1990. szeptember 2-án népszavazás útján nyilvánította ki függetlenségét. Önállóságát egyetlen ENSZ-tagállam sem ismeri el azóta sem, de a híradásokban lehetséges tűzfészekként sűrűn előfordul, mióta Moszkva elismerte az Ukrajnától 2014-ben elszakadt két kelet-ukrajnai népköztársaságot és Odessza közelében, a túloldalán megjelentek az orosz csapatok. A transznistriai főváros, Tiraszpol és Odessza közt mindössze száz kilométer a távolság, a romániai Galac közúton 270 kilométerre van tőle. 

A Kyiv Independent mai jelentése szerint az ukrán vezérkar arra figyelmeztet: Oroszország mobilizálja erőit a megszállt Transznisztriában, demonstrálva, hogy délnyugatról is támadást intézhet Ukrajna ellen. A korábbi híradások szerint az oroszok Kijev környékén visszavonulnak, amit sok megfigyelő úgy értelmezett, hogy erőiket a kelet-ukrajnai fő erők ellen akarják összpontosítani, miközben folytatódnak a rakétatámadások. Egy ilyen stratégiához a déli figyelemelterelés, vagy akár támadás is illene, háborúban álló felek tájékoztatásait és hadmozdulatait azonban mindig érdemes óvatosan kezelni. Az ukrén és az orosz jelentések nem verifikálhatók külön-külön - erre a brit Financial Times (FT) is felhívja a figyelmet jelentésében.

 

Az ukrán vezérkar állítását cáfolta a moldovai főváros Kisinyov, és Tiraszpol is. 

Jelen pillanatban nincs olyan információ, amely megerősítené a csapatok mobilizálását Trasznistria régióban 

- közölte a moldovai külügyminisztérium az FT szerint, hozzátéve, hogy szorosan figyelemmel kísérik a fejleményeket.

A transznistriai külügyminisztérium szerint a Kijev közölte információ "teljesen valótlan".

A terület minden katonai egysége az állandó feladatát végzi és a normál működési rendben végzi tevékenységét

írták az FT szerint, sőt azt is hozzátették, hogy a csapatok még a tervezett aktivitásukat is visszafogták, nehogy fokozzák a feszültséget.

Az ukrán vezérkari figyelmeztetés Volodimir Zelenszkij elnök pénteken közzétett nyilatkozatát követi, amely szerint az ország keleti részében nagyon nehézzé vált a hadihelyzet.

Új, erőteljes csapásokra készülnek, mi még aktívabb védekezésre készülünk

mondta az ukrán vezető.

Miként a térség többi államába, Moldovába és a szomszédos Romániába is özönlenek az ukrán menekültek.

Fotó: Hans Lucas via AFP

Néhány nappal ezelőtti moldovai hír, hogy a nyugatbarát kormányzatú ország április 1-től kétszer annyiért kapja a földgázt, mint márciusban, köbméterenként 1160-1170 dollárért - jelentette a Reuters az állami energiacég, a Moldovagaz fejét, Vadim Cebant idézve. Május 1-től dollár helyett rubelben és euróban fizetnek a gázért - mondta Ceban. 

 

 

Transznistria orosz-ukrán háború Moldova orosz hadmozdulatok Odessza Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság
Kapcsolódó cikkek