Kína 148 milliárd dolláros hitelcsomaggal segíti az ingatlanfejlesztőket az elakadt építkezésekben – írja a Financial Times. A kínai vezetés célja, hogy újjáélessze az eladósodott ágazatot, amivel enyhíteni akarja a gazdaságra nehezedő nyomást. A távol-keleti ország ingatlanszektora egykor a növekedés egyik fő pillére volt, azonban az elmúlt évben egyik válságból a másikba került. A Kínai Jegybank (PBoC) kezdetben mintegy 200 milliárd jüannyi alacsony, évi 1,75 százalékos kamatozású hitelt fog kibocsátani az állami kereskedelmi bankoknak – írja a portál a tárgyalásokban részt vevő személyekre hivatkozva. A kínai államtanács által nemrég jóváhagyott terv lehetővé teszi a bankok számára, hogy a PBoC hiteleit saját forrásaikkal együtt használják fel az elakadt ingatlanprojektek finanszírozására. 

Daily Life In Hong Kong
Fotó: Marc Fernandes / AFP

Az eladósodott fejlesztők az elmúlt évben több millió lakás építését függesztették fel országszerte, ami azzal járhat, hogy egyre több lakásvásárló visszatartja a jelzáloghitelek kifizetését, vagy az utcára vonul. Ez pedig zavargásokhoz vezetne, amit a kormány mindenképp el akar kerülni. Kínában több fejlesztő nem törlesztette hazai és külföldi adósságait, miután Peking szigorúbb hitelellenőrzést vezetett be, ezzel meggyengítve a egyik legfontosabb tényezőjét, és lakásvásárlók millióit hagyva bizonytalanságban.

Elemzők azonban arra figyelmeztettek, hogy a PBoC finanszírozási programja csak akkor működne jól, ha a megcélzott fejlesztések elegendő pénzforgalmat tudnának generálni az eladatlan lakások eladásából vagy bérbeadásából az új hitelek visszafizetéséhez. Sok befejezetlen lakásprojekt már elkelt, vagy olyan fejletlen városokban található, ahol a lakásvásárlás és a lakásbérlés gyenge – mondta Dan Wang, a Hang Seng Bank China vezető közgazdásza a brit portálnak. Szerinte ez korlátozza azoknak a fejlesztéseknek a számát, amelyekbe a mentőalap veszteség elszenvedése nélkül befektethet. 

A kisebb, fejletlen és ezáltal kevésbé vonzó városokban, ahol a legtöbb befejezetlen fejlesztés található, a lakástranzakciók ebben a hónapban több mint harmadával estek vissza az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. Ez a tendencia azután is folytatódott, hogy a helyi hatóságok számos támogató intézkedést vezettek be a vásárlói kereslet fellendítésére, a kamatcsökkentéstől kezdve a vásárlási támogatásokig.

Sok befejezetlen projekt értéke nulla vagy negatív a meglévő adósságok figyelembevétele után – mondta egy neve elhallgatását kérő bankát. Szerinte az ilyen projektekhez nem fognak hozzányúlni.