Keresetet nyújtott be a Walt Disney World ellen a cég három korábbi floridai alkalmazottja. Barbara Andreas, Stephen Cribb és Adam Pajer hosszú évek óta dolgoztak a vidámparkban, de elbocsátották őket. Állításuk szerint azért, mert nem voltak hajlandók maszkot viselni és beoltatni magukat a koronavírus-járvány alatt. Mindezeket vallási okokra hivatkozva tagadták meg, de a cég ennek ellenére kirúgta őket – írja a Fox Business című híroldal. 

A Disney tavaly novemberben oldotta fel az oltási kötelezettséget, miután Florida állam alaposan korlátozta a munkaadók jogait a területen. Később a beoltott munkatársak esetében a maszkviselési előírást is feloldották. A három kirúgott alkalmazottnak azonban ez már késő volt,  állításuk szerint hiába kérték többször is, hogy tegyenek velük kivételt, a cég mégis kirúgta őket. 

Fotó: ANP via AFP

Szintén nehezményezik, hogy oltatlanként teljesen elszigetelték őket a többi munkatársuktól, szinte lehetetlen volt számukra olyan területet találni, ahol szabadon étkezhettek volna. Barbara Andreas 17 évig dolgozott a vidámparkban, és a beadványa szerint jelezte főnökeinek, hogy keresztény hitvallása nem engedi, hogy arcát eltakarja bármilyen anyaggal. A vakcinát pedig amiatt utasította el, mert annak elkészítéséhez abortált magzati sejteket is felhasználtak. 

A beadvány szerint a Disney-nek figyelembe kellett volna vennie a vallási meggyőződésüket. A cégtől jelentős összegű kártérítést követelnek az elmaradt fizetésük és egyebek címén, de az összeget nem közölték. A vállalat nem reagált a beadványra. 

Pár hónap alatt belebukott a botrányokba a Disney ügyvezetője

Geoff Morrell lemondott a posztjáról, amelyet decemberben vett át. Az ő döntése volt a melegügybe való beleállás, amely durván visszaütött a cégre.