A Twitter kedden jelentette be, hogy pert indít az indiai kormány ellen a véleménynyilvánítás korlátozására tett törekvések miatt.

A pereskedés azután kezdődött meg, hogy a kormányzat arra kötelezte a közösségi platformot, hogy távolítson el különböző bejegyzéseket és profilokat, amelyek megsértették az Indiában érvényben lévő, trágárságra és rágalmazásra vonatkozó törvényeket – számolt be róla a The Verge.

A pedestrian speaks on a phone as he walks past a mural along a street in Mumbai on July 6, 2021. (Photo by Punit PARANJPE / AFP)
Fotó: Punit Paranjpe / AFP

A két fél közötti csatározás tavaly májusban kezdődött meg, amikor India új informatikai szabályozást adott ki az online tartalmakra vonatkozóan, és ezt egy rendőrségi razzia is követte a Twitter indiai irodájában, miután az egyik kormánypárti politikus koronavírusról szóló tweetjét manipulált tartalom címkével látták el – írta a The Verge.

Tavaly júniusban az indiai törvényhozók azzal fenyegették meg Twittert, hogy a felhasználók szabálysértéseiért is a platformot fogják felelősségre vonni.

A közösségi platform már hosszú ideje azzal érvel, hogy ők megfelelnek a helyi véleménynyilvánítás vonatkozó jogszabályoknak, de az indiai trágárságra és lázító beszédre vonatkozó törvényei rendkívül szigorúak. Az országban a véleménynyilvánítási korlátozásokkal próbálják a környezeti problémákról és politikai kérdésekről való párbeszédet a háttérbe szorítani.

India - Economy, A worker browse mobile phone sitting on a cooking gas cylinder in a truck in Kolkata, India, 01 July, 2021. LPG cylinder price in West Bengal (Kolkata) stands at Rs. 835.50. LPG cooking gas cylinder price hike by Rs 25 according to an Indian media report.   (Photo by Indranil Aditya/NurPhoto) (Photo by Indranil Aditya / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: INDRANIL ADITYA / AFP

A Twitter jogi küzdelmét bonyolítja, hogy megpróbálta felvásárolni a vállalatot. Júniusban Musk ígéretet tett arra, hogy elkötelezetten szeretne kiállni a szólásszabadság mellet, de emellett helyi szabályozásoknak is megfelel majd az oldal működése. Az amerikai milliárdos továbbá létszámleépítéskere is utalt, és ez a cég indiai érdekvédelmét még jobban megnehezítheti.

Annak ellenére, hogy Musk aláírta a megállapodást a cég felvásárlásáról, még saját maga is bizonytalan abba, hogy a felvásárlás megvalósul-e, ami további kételyeket ébreszt a cég jövőbeli sorsát illetően.