Bár Európa-szerte kaotikus körülmények uralkodnak a reptereken, elhúzódó várakozási idővel és járattörlésekkel, a görög repülőtereken sokkal kevesebbszer fordulnak elő hasonló fennakadások a legújabb felmérések szerint.

A rendelkezésre álló adatok alapján:

az athéni nemzetközi repülőtéren a járatok 53 százaléka időben le tudott szállni, míg a fennmaradó 47 százalékban a késések 80 százaléka az európai repülőterekről érkező gépek késései miatt alakult ki.

Passengers,Arrive,From,Schengen,Area,In,Santorini,Airport,In,Greece
Fotó: Shutterstock

Az esetek fennmaradó 20 százalékában pedig a résidőn – azaz a megszabott időponton – kívül érkező kereskedelmi járatok késleltették a menetrend szerinti landolást írja a Greek City Times hírportál.

Míg máshol a poggyászok sem érkeznek meg időben a létszámhiány miatt, vagy akár el is keverednek, az athéni reptér ideiglenes logisztikai rendszert hozott létre a helyzet kezelésére.

Thasszosz, Görög
Fotó: Lovas Bence/VG

Ötpercenként landol nemzetközi járat az Égei-tenger legnépszerűbb szigetein

Magas a nemzetközi kereslet az Égei-tenger déli részén található szigetekre is, ami látszik a júniusi légi forgalmi adatokból is. Figyelembe véve a Dél-Égei-tenger öt nemzetközi repülőterére (Míkonosz, Szantorini, Rodosz, Kos és Kárpátosz) érkezők eddigi adatait, nagyon valószínű, hogy 2022-ben a Kükládokra és a Dodekanészoszra utazó külföldi látogatók száma meghaladhatja a járvány előtti 2019-es szintet.

Konkrétan csak június első 26 napjában a CAA légiközlekedési hatóság hivatalos adatai szerint 4898 repülőgép szállt le az Égei-tenger déli részén található öt nemzetközi repülőterén 771 941 utassal, akiknek körülbelül a fele (376 415) Rodoszt választotta, több mint 180 ezren Kos szigetét preferálták, 114 873 fő landolt Santorinin, 83 581-en érkeztek Míkonoszra és 14 662 utasa volt a Kárpátoszra érkező gépeknek. A repülőterek nagy forgalma miatt csúcsnapokon akár ötpercenként is leszáll egy nemzetközi járat.