Az elszabaduló megfékezése és a lakosság terheinek mérséklése érdekében jövő év elejéig meghosszabbítják Új-Zélandon az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését a közlekedési költségeket érintő egyéb intézkedések mellett – számolt be az intézkedésről a CNBC.

A hatósági lépéssel egy 40 literes tank teletöltésével 11 új-zélandi dollárt (6,77 amerikai dollárt, azaz mintegy 2700 forintot) spórolhatnak meg az autósok.

Hand refilling the car with fuel at the refuel station. Grey car at gas station being filled with fuel at New Zealand. Handle fuel nozzle to refuel. Vehicle fueling facility.
Fotó: GettyImages

A szigetország kormánya még márciusban, eredetileg három hónapra mérsékelte literenként 25 centtel az üzemanyagok jövedéki adóját, a dízelüzemű járművekre vonatkozó úthasználati díjak visszavágásával együtt. Az ideiglenesen bevezetett intézkedést májusban aztán újabb három hónappal hosszabbították meg, most pedig további öt hónappal toldottak meg azt. A kedvezményt így 2023 január végéig élvezhetik az új-zélandiak, akiket a világ többi részéhez hasonlóan szintén érzékenyen érint a megélhetési költségek drasztikus emelkedése.

Szeretnénk némi biztonságot adni a lakosságnak a következő hónapokra a kutakon tapasztalható nagy áringadozásokkal szemben

 – hangsúlyozta Grant Robertson pénzügyminiszter.

A szaktárca számításai szerint az adócsökkentés fél százalékkal mérsékelte az inflációt a június végén zárult negyedévben, a pénzromlás üteme azonban még a meghosszabbított intézkedés mellett is tartósan magas maradhat. Az új-zélandi jegybank előrejelzése szerint az infláció 7 százalékos lehet a második negyedévben, jócskán meghaladva a központi bank 1-3 százalék közötti inflációs célját. 

Az áremelkedés visszafogása érdekében szerdán már idei negyedik kamatemelését hajtotta végre a testület, 50 bázisponttal 2,5 százalékra srófolva fel az irányadó kamatlábat. Legutóbb több mint hat éve, 2016 márciusában volt hasonlóan szigorú a monetáris környezet a szigetországban.