Szlovákiában júniusban az éves mértéke elérte a 13,2 százalékot, ezen belül az idős háztartásokat érintő ún. nyugdíjas infláció 14,1 százalék – tette közzé csütörtökön az adatot a Szlovák Statisztikai Hivatal (SSÚ). Ez 2000 júniusa óta a legmagasabb mutató. Az infláció 17, egymás követő hónapban nőtt, 2021 júniusában mindössze 2,9 százalékon mozgott az éves pénzromlás mértéke. Tény, hogy a havi pénzromlás üteme valamelyest fékeződött: májushoz viszonyítva 1,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, miközben az év első felében a havi növekedés átlagos üteme 1,6 százalék volt.

Nagy family producing local dairy products in Slovakia on World Milk Day TRAKANY, SLOVAKIA - JUNE 1: Eva Nagy pouring fresh milk into small glass jars on World Milk Day in Velke Trakany on June 01, 2022. Nagy family has been producing local dairy products such as fresh cow milk, butter and cheese.‚Äã Robert Nemeti / Anadolu Agency (Photo by Robert Nemeti / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Robert Nemeti / Anadolu Agency via AFP

Az infláció valamennyi területet érinti, de leginkább az élelmiszerek, az építőanyag és az üzemanyag kategóriájában érződik. Ami az élelmiszereket illeti, éves szinten 18,7 százalékkal drágultak: leginkább az étolaj (47 százalék), a péksütemények és a tejféleségek (21 százalék), továbbá a hús (19 százalék) kerül többe. Az alkohol esetében viszont jóval kedvezőbb a helyzet, mindössze 5,3 százalékkal drágult 2021 júniusa és 2022 júniusa között. Szlovákiában nincs ársapka, azaz az üzemanyagok ára követi a világpiaci mozgásokat. Ebből adódóan 2021 júniusa óta 43,4 százalékos drágulást mértek, igaz, az utóbbi napokban megtorpant az emelkedés, sőt minimális mértékben csökkent, és a 95-ös oktánszámú benzin literje most 1,90 euró környékén mozog. A lakhatási költségek egy év alatt 15,5 százalékkal drágultak, ezen belül a villamos energia és a vezetékes földgáz 15,8 százalékkal.

Matej Hornák, az Erste-leány Szlovák Takarékpénztár (Slovenská Sporitelna) elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi hetekben néhány fontos termék világpiaci ára a recessziós félelmek miatt csökkent. Ezért úgy véli, a pénzromlás üteme éppen a jelenlegi időszakban tetőzik, az év második felében pedig csökkenhet, olyannyira, hogy a pénzintézet 2022-ben éves szinten 11,4 százalékos inflációt vár Szlovákiában.Eva Sadovská, a Wood & Company elemzője megjegyezte, hogy az árvágta sem fogta vissza a szlovák vásárlók kedvét. Az év első 5 hónapjában 2021. hasonló időszakához képest összességében 13 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, sőt a háztartások költekezőkedve jelenti most a legerőteljesebb pillérét.

Tény, hogy idén a bérek nem képesek követni az infláció ütemét, másrészt a Heger-kormány szerdán jelentette be, hogy a pedagógusok szeptemberben egyszeri, 500 eurós bérkiegészítést kapnak, emellett 2023 januárjától 10 százalékkal, majd szeptembertől további 12 százalékkal nő a bérük. Milan Krajniak munkaügyi miniszter pedig közölte, hogy Szlovákiában jövőre a 700 euróra emelkedik a jelenlegi 646-ról. E lépés mintegy 215 ezer munkavállalót érint.