Kénytelen volt lépni az ázsiai ország kormánya azok után, hogy a napelemgyártás egyik legfontosabb alapanyagának, a poliszilíciumnak az ára tízéves rekordot ért el. A lépés érthető, ugyanis a magas árak visszaszorítják a termelést, és meggátolják a zöldenergiák további térnyerését – írja a Bloomberg.

Fotó: Mick Ryan / AFP


Az ipari és informatikai minisztérium, az állami piacszabályozási hivatal és a közigazgatási hivatal közös közleményben szólította fel a helyi hatóságokat, hogy szigorúan lépjenek fel az ágazatban eluralkodó piactorzító jelenségekkel szemben, és büntessék a kartellba szerveződéseket és az ármanipulációt.

A kulcsfontosságú alapanyag ára tízéves csúcsra ugrott idén, emiatt

annyira megdrágultak a napelempanelek, hogy egyes projekteket elhalasztottak, illetve töröltek. Emellett persze a nagy kínai napelemgyárak profitját is csökkenti a magas árszint.

A Longi Green Energy Technology Co. minapi eredményjelentése szerint árrésük 17 százalék köré esett az első fél évben az egy évvel korábbi 22,7 százalékról.

A poliszilícium drágulása igen meredek: 2020 nyarán kilogrammonként 6 dollárt kellett érte fizetni, mára azonban 39 dollár körüli az ára.

 

 

A trendet az is hajtja, hogy az anyag iránt akkora a kereslet, amellyel a kínálat nem tud lépést tartani, azaz egyszerűen képtelenek olyan gyorsan új gyárakat építeni, ahogyan az szükséges lenne. Emellett a gyártást az is lassítja, hogy Kínában áramkorlátozások voltak érvényben az egyik fő gyártóbázison, Szecsuan tartományban.

A központi kormányzat most arra utasítja a hatóságokat, hogy pörgessék fel a termelést, tiltsák be a spekulatív felhalmozást, és segítsék elő a cégek együttműködését a nagyobb volumenű termelés érdekében. 

A kínai cégek tavaly 490 ezer tonna poliszilíciumot állítottak elő. Az új gyárak éves kapacitását ez év végére 1 millió tonnára, 2023 végére pedig több mint 2 millió tonnára növelik a Kínai Színesfémipari Szövetség szerint.