A német földgáztárolók töltöttségi szintje az Oroszországból érkező gázmennyiség jelentős csökkentése ellenére vasárnap reggel 80,14 százalék volt – derült ki az európai földgáztárolók üzemeltetői által az interneten közzétett adatokból. Mivel azonban a töltöttségről mindig néhány napos késleltetéssel adják közre az adatokat, jelenleg a német dpa/AFX hírügynökség szerint már 85 százalékhoz közelíthet a telítettség. 

Gas storage tanks fill up faster than expected. ARCHIVE PHOTO; Bavaria's Economics Minister Hubert Aiwanger visits the Haidach gas storage facility on August 2nd, 2022. ?SVEN SIMON Photo Agency GmbH & Co. Press Photo KG # Princess-Luise-Str. 41 # 45479 M uelheim / R uhr # Tel. 0208/9413250 # Fax. 0208/9413260 # GLS Bank # BLZ 430 609 67 # Account 4030 025 100 # IBAN DE75 4306 0967 4030 0251 00 # BIC GENODEM1GLS # www.svensimon.net. (Photo by Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Frank Hoermann / DPA Picture-Alliance via AFP)



A német tárolóknak egyébként október 1-jéig kell elérniük a 85 százalékot, november 1-jén pedig már legalább 95 százalékon kell állniuk. A szeptember 1-jére előírt 75 százalékot mindenesetre több mint két héttel korábban teljesítették.


Torsten Frank, a feladatért felelős Trading Hub Europe (THE) ügyvezető igazgatója ugyanakkor attól tart – akárcsak korábbi nyilatkozata alapján a német energiahatóság vezetője is –, hogy Németország nem lesz képes megtölteni az összes gáztárolóját az előírtaknak megfelelően.

Novemberre sok tárolót 95 százalékig meg tudunk tölteni, de nem mindet

– mondta a Rheinische Postnak kedden. A szakember országos gázhiányra azonban nem számít.

„Ezzel szemben regionális hiányok nem zárhatók ki, bár ez a lakosságot valószínűleg nem érinti majd.” Frank nagyon bízik benne, hogy 

a lakosságnak nem kell majd megfagynia télen.

Oroszország legutóbb augusztus végén jelentette be, hogy három napra megszakítja a gázszállításokat az Északi Áramlat 1. balti-tengeri gázvezetéken keresztül. Augusztus 31. és szeptember 2. között karbantartási munkálatok miatt nem érkezik gáz Németországba – jelentette be a Gazprom. Ezt követően várhatóan ismét napi 33 millió köbméter földgázt szállítanak. Ez megfelel a napi maximális termelés 20 százalékának, amely a háromnapos karbantartás előtt küldött mennyiséggel egyezik meg.

A német töltöttségi mutató kapcsán ellenben azt nem szabad elfelejteni, hogy az ottani tárolók a magyar Klímapolitikai Intézet szerint még 100 százalékos töltöttség mellett is csak az ország éves felhasználásának 26 százalékát fedezik, míg hazánkban már  augusztus közepén sikerült az egy évre vetített összfogyasztás 34 százalékát betárolni.