Aligha teljesül Németország novemberi gáztárolási terve – továbbította a Reuters a németországi energiapiaci szabályozó hatóság figyelmeztetését. A gáztárolók havonként elvárt töltöttségi szintjét a német kormány előzetesen úgy határozta meg, hogy az előírt mennyiségek betöltésével elejét lehet venni a téli energiaválságnak. A hivatkozott hatóság, a Bundesnetzagentur vezetője a helyi médián keresztül tette közzé aggodalmát, amely szerint Európa legnagyobb gazdasága két szűkös tél előtt áll.

11 July 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: Pipe systems and shut-off devices at the gas receiving station of the Nord Stream 1 Baltic Sea pipeline and the transfer station of the OPAL gas pipeline (Ostsee-Pipeline-Anbindungsleitung - Baltic Sea Pipeline Link) are seen before sunrise. The Nord Stream 1 Baltic Sea pipeline, through which Russian natural gas has been flowing to Germany since 2011, will be shut down for around ten days for scheduled maintenance work.
Fotó: Jens Büttner / Getty Images

Németország már bevezette háromlépcsős válságtervének a második szakaszát, amelytől azt várja, hogy csökken az orosz gáztól való függése. A hírügynökség felidézi, hogy Oroszország június közepétől drasztikusan csökkentette az Északi Áramlat vezetéken át Európába küldött gáz mennyiségét, jelenleg – műszaki okokra hivatkozva – a szerződött mennyiségnek csak az ötöde érkezik. Európai vélemények szerint szerint az orosz magyarázat mögött politikai indokok állnak.

Telnek, de nem elég gyorsan

A németországi tárolóknak előírt első határidő szeptember 1., a létesítmények az erre vonatkozó feladatukat már teljesítették, mert akkorra 75 százalékos töltöttséget kell elérniük. Az október 1-jére előírt arány 85, a november 1-jei pedig 95 százalék. „Ezeket már nemigen fogják olyan gyorsan teljesíteni, mint a szeptemberit” – mondta Klaus Müller, a Bundesnetzagentur vezetője a T-online-nak. A 85 százalékos cél elérését nem tartja lehetetlennek, de erősen ambiciózusnak igen annak fényében, hogy október 1-jén már tart a fűtési idény. Viszont – mint hangsúlyozta – a hatóság semmilyen forgatókönyve nem támasztja alá, hogy a következő hónapban felfusson a töltöttség 95 százalékra, mert nagyon alacsony szintről indult a feltöltés. A németeknek a következő években a gázra problémaként kell tekinteniük, egyes közeli teleken hiány lehet belőle.

A nyilvános augusztus 16-i adatok szerint a németországi gáztárolók töltöttsége 77,79 százalékon állt.