A magyar hátterű Wizz Air fapados légitársaság öböl menti leányvállalata, a Wizz Air Abu Dhabi Venture azt tervezi, hogy újraindítja járatait Oroszországba, az ukrajnai invázió miatt bevezetett uniós szankciók ellenére – írja a Bloomberg egy közleményre hivatkozva. Az amerikai hírügynökség cikke szerint az Egyesült Arab Emírségek fővárosából, Abu-Dzabiból Moszkvába repülő napi járatok október 3-ától indulnak újra. Miközben az uniós korlátozások tiltják az európai székhelyű társaságok oroszországi járatait, a Wizz Air Abu Dhabi többségi tulajdonosa az állami hátterű ADQ holdingvállalat, maga a Wizz Air csak 49 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Wizz Air
Fotó: Jakub Porzycki/AFP

Az Egyesült Arab Emírségek légitársaságai nem csatlakoztak a nyugati szankciókhoz, ezért is folytatják az Oroszországba irányuló járatokat, a dubaji székhelyű Emirates, a világ legnagyobb, távolsági járatokat üzemeltető légitársasága pedig ígéretet tett arra, hogy addig folytatja a repülést, amíg azt a tulajdonos dubaji emírség nem tiltja meg.

A Wizz Air a legtöbb fapados légitársaságnál szélesebb működési területtel rendelkezik, ami lehetővé teszi számára, hogy a koronavírus okozta válság utáni kereslet fellendüléséhez igazodva maximálisan kihasználhassa repülőgép-flottáját. 

A vállalat szóvivője nem kommentálta a bejelentést.

Az Arab-félsziget délkeleti részén elhelyezkedő Egyesült Arab Emírségek élén a legfőbb emír, Mohamed bin Zájed Ál Nahján áll. Az állam föderáció, hét emírségből áll, amelyeket az emírek irányítanak és belső autonómiával rendelkeznek. A híres Dubaj nagyváros és az azonos nevű emírség fővárosa.