A következő 25 évben fejletté teszi a szegénység sújtotta Indiát – ígérte hétfőn Narendra Modi miniszterelnök országa függetlenségének 75. évfordulóján. A kormányfő Újdelhiben, a mogul korabeli Vörös Erődben tartotta meg ünnepi beszédét.

Modi elmondta, a világ megítélése Indiáról nagyban megváltozott, immár úgy tekintenek az országra, mint a globális problémák megoldásának egyik kulcsszereplőjére. India az önellátás eszméje és a nemzetközi partnerség szellemében igyekszik kiváló eredményeket elérni a tudomány és a technológia területén, az ipar különböző ágazatait megteremtve törekszik az élelmiszer- és energiabiztonság elérésére – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Hozzátette, hogy több milliárd dollárnyi áramlik az országba, amely így a gyártás egyik világközpontjává válik.

Fotó: Sanjay Kanojia / AFP

Erőfeszítéseinek köszönhetően

az 1,4 milliárd lakosú ország máris a vezető nemzetek közé emelkedett az informatika, a gyógyszeripar, az űrtudomány és a polgári atomenergia területén.

Hozzáfűzte, hogy országszerte emberek milliói emlékeznek meg a függetlenség 75. évfordulójáról azzal, hogy három napon át narancssárga, fehér és zöld nemzeti zászlót tűztek ki otthonukra, valamint üzletükre a kormány felhívásának eleget téve. Modi szerint ez a hazaszeretet szellemének felébresztését szolgálja minden állampolgár szívében. Az indiai törvényhozás épülete, az elnöki palota, a nemzeti emlékművek és más kormányzati hivatalok szintén többszínű megvilágítást kaptak.

A kormányfő kiemelte, hogy az elmúlt 75 év során India minden nehézséggel szemben kitartóan küzdött.

Arra kérte az embereket, hogy távolítsák el a gyarmati gondolkodásmód minden nyomát.

Az ellenzék legfőbb képviselője, az Indiai Nemzeti Kongresszus párt azzal vádolta meg a kormányt, hogy az ellenzéki pártokat kihagyja az ünnepségekből.

Modi mintegy 80 perces beszédében nem tett utalást az India közvetlen szomszédjaival, Pakisztánnal és Kínával fennálló feszült kapcsolatra. A népi egység megteremtésére szólított fel az előrelépés érdekében, de nem reagált azokra a szakértői és kritikusi észrevételekre, amelyek szerint az ország fokozatosan eltávolodott bizonyos vállalásaitól.

Kritikusainak álláspontja szerint ez a visszalépés Modi 2014-es hatalomra kerülése óta felgyorsult. Azzal is vádolják populistának nevezett kormányát, hogy korlátlan politikai hatalmát a demokratikus szabadságjogok aláásására használja, és hindu nacionalista programjának követésével foglalkozik.

Modi beszédében egyúttal ígéretet tett a korrupció és a nepotizmus felszámolására, mert szerinte ezek visszavetik az ország fejlődést.