A British Airways egészen augusztus 15-ig felfüggesztette a londoni Heathrow repülőtérről induló rövid távú járatokra a jegyértékesítést, hogy helyet foglalhassanak azon utasok is, akik járatait korábban törölni kellett a csomóponton uralkodó káosz miatt – írja a Bloomberg. A vezetőség szerint döntésük tükrözi a reptér azon kérését, hogy a légitársaságok korlátozzák az új foglalásokat, miután július 12-én napi 100 ezer főben korlátozták az utasszámot, hogy meg tudjanak birkózni a fellendült idegenforgalommal és a személyzeti válsággal. A korlátozások miatt azonban már megvett jegyeket nehezebben tudták újrafoglalni.

A brit légitársaság idén nyáron a tervezett utasszámának mintegy 13 százalékát mondta le saját alkalmazottainak hiánya és a Heathrow intézkedései miatt.

Minden, amit az európai reptéri káoszról tudni kell

Több ezer munkavállaló hiányzik a szektorból, a légitársaságok most béremeléssel és tömeges munkaerő-felvétellel próbálják orvosolni a fennakadásokat.

A légitársaságok és a repülőterek Európa-szerte küszködnek a koronavírus-válság miatt erősen fellendülő kereslet kielégítésével, a londoni központ a múlt héten figyelmeztetett, hogy a probléma akár a jövő nyárig is elhúzódhat.

Fotó: BEN STANSALL / AFP

A Heathrow korábban még a légitársaságok létszámhiányát okolta a káoszért, kedden azonban már arra hivatkozott, hogy előnytelenül megszaporodtak a szabadidős utazások, a nyaralók pedig, akik nem ismerik az előírásokat, folyadékot tettek a kézipoggyászaikba, és így lényegesebb hosszabb ideig tartott a biztonsági ellenőrzés.

Akik végül az utazás mellett döntenek, a korlátozott ülőhelyszámok miatt magasabb viteldíjakkal kell számolniuk a rekordkereslet mellett.

Augusztus 2-án egy turistaosztályú ülés kézipoggyászokkal csak London legkisebb repülőteréről, a Cityről Frankfurtba 417 font, azaz közel 200 ezer forint volt egy útra, bár a retúrköltségek valamivel kedvezőbbek voltak, 190 font körül mozogtak.