Júniusban az orosz gázszállítások csökkentésének a hatására megemelkedtek a gázárak, ami a villamosenergia-ellenértékek növekedését okozta Európában – tájékoztatott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal júniusi villamosenergia-piaci jelentéséről csütörtöki közleményében.

Kiemelték: a másnapi árak a hónap első két hetében még a 150–250 eurós sávban mozogtak megawattóránként, majd az orosz gázszállítások csökkentését követően ez 367 euróra is felment. Az öt legnagyobb piac – német, francia, angol, olasz, spanyol – aggregált villamosenergia-fogyasztása júniusban 1,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben, 4,2 százalékkal a német fogyasztás csökkent – jelezték.

3D illustration, Gas prices are rising gáz rezsi áremelkedés tűzhely gáztűzhely
Fotó: Shutterstock

Hozzátették, hogy az öt legnagyobb piac termelése 0,7 százalékkal mérséklődött, ami leginkább a francia termelés visszaesésének tudható be. A francia havi órás átlagos termelés több mint 19 százalékkal csökkent, ezen belül a nukleáris termelés 27 százalékkal lett alacsonyabb, míg a földgázalapú több mint másfélszeresére nőtt az előző esztendő ugyanazon hónapjához képest. A német egységek leállásával együtt az öt országban 23 százalékkal esett vissza a nukleáris termelés. A kieső nukleáris termelést a fosszilis helyettesítette: a szén- és gázerőművi termelés egyaránt 19 százalékkal emelkedett.

A hivatal beszámolt arról is, hogy a magyarországi bruttó áramfogyasztás júniusban 3,5 százalékkal csökkent az előző év ugyanezen hónapjához képest. A fogyasztás ugyanakkor ugrásszerűen megnőtt a hónap utolsó napjaiban, ami a június végi extrém meleg időjárásnak tudható be. A rendelkezésre álló hazai termelőkapacitások nagysága májushoz képest júniusban 6 százalékkal csökkent. A szűkösebb kapacitások ellenére a hazai átlagos órás termelés 1,5 százalékkal volt magasabb, mint májusban. Érezhetően nőtt a megújulók átlagos órás termelése, ami 17 százalékkal volt nagyobb, mint az előző hónapban. A naperőművi termelés június 19-én érte el a maximumát, 1765 megawattos értékkel – ismertették a közleményben.