Elutasították a Lufthansa pilótái a német nemzeti légitársaság bérajánlatát, és bármikor sztrájkba kezdhetnek a Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezet szerint, miközben folytatódik a fizetés körüli vita. Múlt hónapban a szervezett fellépés mellett döntöttek, ami további fennakadáshoz vezetett a nyüzsgő nyári szezonban.

Lufthansa Airbus A321neo aircraft as seen parked and docked to an airbridge in Athens International Airport ATH. The modern A321 NEO airplane of the German airliner has the registration D-AIEH and the name Suhl. Deutsche Lufthansa is the flag carrier of Germany, being the second largest airline in Europe, member of Star Alliance aviation group. Lufthansa recently faced flight cancellations because of staff and pilot strikes with thousands of passengers loosing their flights. During the summer of 2022 the European Aviation industry is facing long delays, cancellations and a travel chaos mostly because of staff shortages at the airports after the Covid-19 Coronavirus pandemic era, air travel had an increased demand. Despite the situation Greek airports are performing well. Athens, Greece on July 31, 2022 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto via AFP

A VC szerint a Lufthansa legutóbbi ajánlatával már jó irányba indultak el, azonban nem teljesítették a szakszervezeti követeléseket,

amelyek között szerepel a pilóták idei 5,5 százalékos béremelése és ezt követően az automatikus inflációs kompenzáció.

A légitársaság közölte, hogy tudomásul vette a szakszervezet válaszát, és szeretnék mielőbb megoldani a helyzetet, így további időpontokat javasoltak a tárgyalások folytatására.

Minden, amit az európai reptéri káoszról tudni kell

Több ezer munkavállaló hiányzik a szektorból, a légitársaságok most béremeléssel és tömeges munkaerő-felvétellel próbálják orvosolni a fennakadásokat.

A sztrájkok és a létszámhiány miatt a légitársaságok – köztük a Lufthansa is – több ezer járat törlésére kényszerültek a nyáron,

miközben a reptereken órákon át tartó sorban állással és eltűnt bőröndök tömkelegével szembesültek az utazni vágyók, akik a járvány miatti bezárások után végre útra kelhettek.

A német légitársaság a földi személyzettel már meg tudott állapodni a fizetésekről a hónap elején,

elkerülve a további tüntetéseket, miután a sztrájkok miatt több mint ezer járatot kellett törölniük – írja a Reuters hírportál.

Világveszéllyé vált: több bért követelnek, több inflációt kapnak helyette

Az elszabaduló nyomán megemelkedő fizetésemelések ár-bér spirált eredményezhetnek, ami csak tovább erősíti az áremelési hajlandóságot.