Az egyes termények hozamaiban is visszaesést tapasztaltak. Gabonafélékből az átlagos hektárhozam 6,02 tonna, éves összehasonlításban 0,38 tonnával kevesebb a tavalyinál. A repce hektárhozama viszont az idén 0,27 tonnával 3,38 tonnára emelkedett.

A legfontosabb cseh gabonafajtából, az őszi búzából az idén ötmillió tonnát takarítottak be, az átlagos hektárhozam 6,33 tonna, ez 0,45 tonnával alacsonyabb, mint tavaly.

Grain harvest, 20 July 2022, Saxony-Anhalt, Eilsleben: Daniel Scheibe, a graduate farmer in the Börde region, connects the cutterbar to his combine at the edge of a field to harvest rapeseed, which is dry due to the persistent heat and needs to be harvested from the fields. In Saxony-Anhalt, the grain harvest is in full swing. Some farms have now also started harvesting wheat. The dry weather has provided farmers with good conditions for harvesting so far. At the same time, however, the drought has also meant that the cautious forecasts for the harvest have come true in many places, according to the farmers' association. Photo: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa/ZB (Photo by Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert / AFP

Tavaszi árpából 1,16 millió tonna termett, az átlagos hektárhozam 5,49 tonna, 0,02 tonnával kevesebb a tavalyinál. Az őszi árpánál az átlagos hektárhozam 0,29 tonnával, 6,31 tonnára nőtt.

Az aratás azt mutatja, hogy a legfontosabb élelmiszerek termelése megfelelő szinten lesz az idén 

– jelentette ki a miniszter. Csehországnak nagyon oda kell figyelnie arra is, hogyan alakulnak a világpiaci mezőgazdasági árak. „Értesüléseink szerint Spanyolországban, Franciaországban, Magyarországon és Ukrajnában is jóval alacsonyabb az idei termésmennyiség a tavalyinál. Ez azt jelzi, hogy nem lehet számítani a gabonafélék világpiaci árának csökkenésére” – hívta fel a figyelmet a cseh agrárminiszter.