Kétségbeesett módszerekkel igyekszik megoldani a munkaerőhiányt a Qantas ausztrál légitársaság. A cég működési igazgatója által elküldött e-mail legalább száz önkéntest vár a sydney-i és melbournei repülőtérre, hogy csomagkezelőként dolgozzon – írja a BBC.

A cég heti 3-5 napra vár napi 4-6 órára jelentkezőket, akiknek képesnek kell lenniük akár 32 kilós bőröndöket is mozgatni, ám a menedzsereknek nem kötelező élniük a lehetőséggel. A levélben arról is írnak, hogy a Qantas korábban sikeresen alkalmazta ezt a módszert a munkaerőhiány során, így húsvét óta 200 irodai dolgozó segít a csúcsidőszakokban a reptereken.

14 February 2020, Saxony, Dresden: An Airbus A380 is parked at Dresden Airport in Klotzsche. Photo: Tino Plunert/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by Tino Plunert / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Tino Plunert / DPA Picture-Alliance via AFP

A Qantas volt a koronavírus-járványt leginkább megszenvedő légitársaságok egyike, hiszen az ausztrál korlátozások ugyanis csak tavaly november környékén kezdtek enyhülni. 

A vállalat a légi forgalom leállására elbocsátásokkal válaszolt, amit 2020 novemberében a több mint kétezer fős földi kiszolgáló személyzet külső cégbe való kiszervezése követett.

A gazdaságok és a légi közlekedés helyreállására pedig a Qantas nem volt felkészülve, így fordulhatott elő, hogy már a topmenedzsereket is arra kérik a cégnél, hogy bőröndök pakolásával segítsék a vállalatot. A járvány miatt sokakat elbocsátó légitársaságok és repülőterek közül nem a Qantas az egyetlen, amely képtelen megküzdeni a hirtelen visszatérő forgalommal, ami világszerte káoszhoz vezetett a reptereken.