A belföldi piacra szánt orosz gáz behozatala ma hirtelen leállt, Romániába jelenleg csak a Magyarországra irányuló tranzitgáz érkezik – derül ki a Profit.ro által elemzett adatokból.

A HotNews.ro szerint a Török Áramlat gázvezetéken, a Bulgáriával való csatlakozási ponton keresztül Romániába érkező orosz gázimport napi 8-9 millió köbméterről 4,8 millióra csökken, ebből 4,5 millió csak áthalad Románián Magyarország irányába.

Industrial equipment (pipes, manometer/pressure gauge, levers, faucets, indicators) in a natural gas compressor station.
Fotó: Getty Images

Ennek következében csütörtökön a raktározási szint az elmúlt időszaki napi több mint 16,5 millió köbméterről megközelítőleg 11,5 millió köbméterre csökkent.

A hír megjelenése után órákkal, a Transgaz igazgatója, Ion Sterian azt mondta a HotNews.ro-nak, hogy "nem állították le a gázimportot. Ma 5,3 millió köbméter gázt importálunk, mintegy 3 millióval kevesebbet, mint az előző napon”. "Valószínűleg nem volt kereslet itt Romániában" - mondta, hozzátéve, hogy "nincs semmi veszély, ez normális dolog".

A keleti gázáramlás a Jamal–Európán keresztül növekszik, az Északi Áramlaton keresztüli pedig stabil maradt.
Az üzemeltetői adatok szerint csütörtökön nőtt a Jamal–Európa vezetéken Németországból Lengyelországba tartó keleti gáztranzit, míg az orosz Északi Áramlat 1.-en keresztüli – amely vezetékének kapacitását a karbantartási munkálatok miatt 20 százalékra csökkentették – stabilak maradtak az áramlások – közölte a Reuters.