A Samsung Electronics alelnöke, a Samsung csoport tényleges vezetője, Jay Y. Lee elnöki kegyelemben részesült a vesztegetési vádak alól – írja a Bloomberg. 

Az üzletember így hivatalosan is átveheti az elektronikai konglomerátum – koreai nyelven csebol – vezetését.

Lee-t 2017 februárjában tartóztatták le, majd 2017 augusztusában öt év börtönbüntetésre ítélték. A vádak szerint kenőpénzzel megvesztegette Pak Kunhje, korábban hivatalban lévő államfőt, mert így akarta elnyerni a kormány támogatását az utódlásához. Az eset napvilágra kerülése után tömegtüntetések kezdődtek az ázsiai országban és Pak Kunhje megbukott.

Lee Jae-yong, Samsung Electronics vice chairman and de facto leader of Samsung Group, attends an inaugural dinner of South Korea's President Yoon Suk-yeol at a hotel in Seoul on May 10, 2022. (Photo by JEON HEON-KYUN / POOL / AFP)
Fotó: JEON HEON-KYUN / AFP

A Samsung hercegét a fellebbviteli bíróság 2018 februárjában szabadlábra helyezte, azonban tavaly januárban a bíróság 30 hónap szabadságvesztésre ítélte korrupciós ügyletek miatt. A fordulatokkal teli ügy itt nem ért véget, mert a bíróság egy évvel ezelőtt megint kiengedte a börtönből. Azonban a feltételes szabadlábra helyezésének feltételei szerint öt évig nem vállalhatott munkát, és csak jelentéseket kapott a vállalat vezetőitől, anélkül, hogy megfelelő igazgatósági címmel rendelkezett volna. Mindez rontotta a Samsung teljesítményét.

Az  54 éves férfi augusztus 15-től, az ország függetlenségének évfordulójától hatályos különleges kegyelmet kapott, ami lehetővé teszi számára, hogy újra csatlakozzon a gigászi csebol igazgatótanácsához, valamint hogy a tengerentúlra utazzon üzletkötések céljából.

Visszatérését stabilizáló hatásúnak tekintik a koreai gazdaság tekintetében, amelyet az az orosz–ukrán háború okozta piaci zavarok és logisztikai fennakadások sújtanak. Az USA és Kína közötti technológiai hidegháború szintén megnehezíti a Samsung hosszú távú terveit, amely mindkét országban gyárakat üzemeltet. A hírre a Samsung-részvények árfolyama 1,3 százalékkal emelkedett pénteken.

Az üzletember pénteken bocsánatot kért a koreai közvéleménytől, és ígéretet tett arra, hogy újrakezdi. „Keményebben próbálok majd visszaadni a társadalomnak és együtt fejlődni” – mondta Lee egy nyilatkozatban.

A Samsung hercegétől széles körben elvárják, hogy gyorsítsa fel a nagy stratégiai döntéseket a csipgyártási üzletektől kezdve a vállalatirányítási reformokig. Szakértők szerint a csebol válságban van, mivel elvesztette két erősségét: a technológiai vezetést és a szigorú irányítást. Lee szabadulásával ezek a problémák megszűnhetnek.

„A gazdasági válságnak a gazdaság élénkítésével való leküzdése érdekében a Samsung Electronics alelnökét, Lee-t, akinek felfüggesztett börtönbüntetése a közelmúltban ért véget, visszahelyezik a hivatalába” – áll a koreai kormány minisztériumainak közös közleményében.

Samsung Z Fold And Z Flip
Fotó: NurPhoto / GettyImages

A Samsung a múlt havi eredménybeszámolója során arra figyelmeztetett, hogy a háború, az infláció és a csökkenő fogyasztói kereslet miatt óriási kihívást jelent a következő évre vonatkozó előrejelzés. 

A Lee körül felmerülő egyik nyitott kérdés, hogy megpróbálja átvenni a technológiai óriás elnöki tisztségét vagy sem. Apja 2020 két éve hunyt el, a vállalatot felügyelő poszt betöltetlen maradt. Lee még évekig nem lesz mentes a jogi gondoktól, mivel külön eljárás folyik ellene a Samsung leányvállalatainak egyesülésével kapcsolatban, és hetente részt vesz az üggyel kapcsolatos meghallgatásokon. A fejleményekre a Samsung részvényei 1,3 százalékkal emelkedtek.

Tavaly amerikai sajtótermékek arról számoltak be, hogy amerikai vállalatok lobbiztak a dél-koreai elnöknél, hogy engedjék ki Lee-t a börtönből. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara koreai üzleti csoportokhoz csatlakozva sürgette az államfőt az üzletember szabadon bocsátására. Azzal érveltek, hogy a milliárdos ügyvezető segíthet megerősíteni Joe Biden amerikai elnök erőfeszítéseit, hogy megszűnjön az amerikaiak függősége a tengerentúlon gyártott számítógépes csipektől.

A Samsung 2020-ban a 8. legmagasabb globális márkaértékkel rendelkezett, árbevétele a dél-koreai ötödét teszi ki. Az 1938-ban alapított csebol számtalan leányvállalatot, kapcsolt céget egyesít Samsung néven, központja Szöulban található. Okostelefonokat, televíziókat, laptopokat, és egy sor elektronikai terméket gyárt. A második legnagyobb csipgyártó, bár a tajvani TSMC vitathatatlanul dominálja az iparágat. A Samsung kevésbé ismert területeken is megkerülhetetlen, például a vállalat üzemelteti Dél-Korea legrégebbi vidámparkját, jelentős tényező az építőipar, az életbiztosítás és az élelmiszeripar területén is.