A tavalyi év végén a 10,524 millió összlakosságú Csehországban 660 859 külföldi állampolgár élt hosszú lejáratú tartózkodási engedéllyel. Az utóbbi három év alatt a tartósan Csehországban élő külföldiek száma mintegy százezerrel emelkedett - mutat rá a jelentés, amelyet szombaton ismertetett a Cseh Sajtóiroda.

A különféle hivatalos engedéllyel Csehországban tartózkodó külföldiek kétharmada nem európai uniós országokból érkezett, elsősorban ukránokról, vietnamiakról és oroszokról van szó. Az uniós országok állampolgárai közül szlovákok élnek a legnagyobb számban Csehországban. A jelentés szerint a külföldiek többsége munkavállalás céljából érkezett az országba.

Az orosz-ukrán háború következtében az idén várhatóan megugrik a Csehországban élő külföldiek száma. Az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete, február 24. óta eddig 404 ezer ukrán állampolgár kapott különleges, egyéves tartózkodásra feljogosító speciális vízumot a cseh hatóságoktól. A belügyi hatóságok becslései szerint ebből több mint 300 ezren továbbra is Csehországban tartózkodnak, és számolni kell beilleszkedésükkel a cseh társadalomba.

View to Our Lady before Tyn Church, the Old Town Hall Clock Tower and Prague Castle at dusk, UNESCO World Heritage Site, Prague, Bohemia, Czech Republic, Europe (Photo by Oliver Wintzen / Robert Harding Premium / robertharding via AFP)
Fotó: Oliver Wintzen / robertharding via AFP

Csehországban már a háború kirobbanása előtt is mintegy 210 ezer ukrán állampolgár dolgozott hivatalos engedéllyel. Az újonnan érkezett menekültekkel együtt így az ukránok alkotják a külföldiek legnagyobb csoportját Csehországban. A munkaügyi hivatal kimutatásából kitűnik, hogy eddig majdnem 80 ezer ukrán menekült vállalt munkát a csehországi cégeknél, az általános iskolákba több mint 40 ezer ukrán gyermeket írattak be. A tavalyi év folyamán a cseh hatóságok mintegy 11 200 határsértőt tartóztattak fel, többnyire afgánokat, szíreket és marokkóiakat. 

Csehország az illegális migráció szempontjából továbbra is tranzitország maradt

 - áll a jelentésben.