A pénzügyi válság óta a legnehezebb piaci körülményekkel szembesül az európai irodapiac. Drágul a finanszírozás: emelkednek a kamatszintek, drágul a hitelek refinanszírozása, nőnek az építési költségek. 

irodaházak
Irodaházak New Yorkban: az egekben a finanszírozási költségek. Fotó: Shutterstock

A Bank of America elemzése szerint az óceán mindkét partján megemelkedő kamatköltségek egyre nehezebb helyzetbe hozzák az irodatulajdonoskat, mivel drágul hiteleik refinanszírozása. A pandémia kezdete óta egyre bizonyosabb, hogy a korlátozások egyik legnagyobb vesztese az irodapiac lehet. A home office elterjedt, a cégek rájöttek, hogy szükségtelen nagy, drága belvárosi irodákat fenntartani, számos tevékenység végezhető otthonról is, ráadásul ezzel jelentős összegű költséget takarítanak meg. 

 

A DLA Piper idén tavaszi felmérésében megkérdezettek csupán fele vélte úgy, hogy a járvány után folyamatosan emelkedik majd a munkájukat irodában végzők aránya. 

 

A Royal Institution of Chartered Surveyors által 1700 ingatlanos cég körében végzett felmérés szerint az óceán mindkét partján radikálisan romlott a vállalkozások hangulata.  

 

A hitelspreadek (az a prémium, amelyet egy adott szektor cégei kénytelenek fizetni az állampapírhozamokhoz képest) egyre emelkednek. 

 

A BofA felmérése szerint az elmúlt 12 hónapban a spreadek a brit ingatlancégeknél kétszeresükre, a kontinentális vállalkozásoknál a háromszorosukra emelkedtek. Ez arra utal, hogy a kötvénybefektetők egyre idegesebben tekintenek az ágazat hitelképességére. 

 

Az idegesség csak fokozódott, miután a Bank of England (BoE) 25 éve nem látott mértékben, 50 bázisponttal emelte irányadó kamatát augusztusban . A pandémia utáni fellendülésben az ingatlanszektor jól kezdte az évet, aztán beütött a realitás, az emelkedő kamatszint és a veszélye, s azóta egyre gyengébben teljesít a szektor. 

Mark Ridley, a Savills ingatlanügynökség vezetője szerint az első negyedévben 

 

a Cityben megkötött ügyletek értéke még 105 százalékkal haladta meg a tízéves átlagot.  A második negyedévre ez a ráta 27 százalékkal alacsonyabb volt, mint a trend. 

 

A problémák csak súlyosbodnak majd, amikor az év elején az olcsó pénz bűvöletében könnyű kézzel felvett adósságot vissza kell fizetni, illetve újra kell finanszírozni. Ezeknek a kötvényeknek a nagybefektetői közé tartoznak például zárt végű befektetési alapok és nyugdíjalapok, amelyek gondolkodás nélkül adják majd el ezeket a papírokat. Ezzel egy fontos befektetői kör esik ki a finanszírozásból.