Az S&P Global Market Intelligence kedden nyilvánosságra hozott előzetes adatai szerint a francia feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) az elemzői várakozásoknak megfelelően 49 pontra esett vissza augusztusban a júliusi 49,5 pontról. A szolgáltatási szektor BMI-je 51 pont lett a várt 53 pont helyett az előző havi 53,5 pont után. A két ágazatot is magában foglaló kompozit BMI augusztusban 49,8 pontos értéket mutatott, ami elmaradt a júliusi 51,7 ponttól és az 50,8 pontos piaci előrejelzéstől is.
 

Az adatokból kiderült, hogy a francia gazdaság augusztusban másfél év óta először zsugorodott, a feldolgozóipart és a vállalatokat a gyengébb kereslet mellett az inflációs nyomás is sújtotta. 

Ez 2021 februárja óta az első csökkenés a magánszektor termelési szintjében Franciaországban. Az 50 pont feletti értékek a tevékenység bővülését, az ez alattiak a zsugorodását jelzik. 

A welder works on a crepes maker at the site of Krampouz, a firm specialized in crepes and waffle makers, grills and planchas, on May 17, 2022 in Pluguffan, western France. - The French specialist in small household appliances Seb announced on May 17, 2022 an investment of more than five million euros in order to increase the production capacities of the Krampouz factory, the "world leader in professional crepe makers" according to the group. (Photo by FRED TANNEAU / AFP)
Fotó: Fred TAnneau / AFP


„Az augusztusi előzetes BMI-adatok azt sugallják, hogy a feldolgozóipar erőteljes visszaesése több mint ellensúlyozta a szolgáltatási szektor aktivitásának csak csekély mértékű növekedését” – mondta ezzel kapcsolatban Joe Hayes, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza.
„A magas szorítja a vásárlóerőt a fogyasztók és a vállalkozások körében egyaránt, bár újabb jeleket látunk arra, hogy túljutottunk az árnyomás csúcspontján. Mindazonáltal az infláció továbbra is magas, és a vállalkozások arról számoltak be, hogy egyre több ügyfelet tartanak vissza a megrendelésektől a jelenlegi árszint miatt” – tette hozzá Hayes.