Vlagyimir Putyin orosz elnök június végi nyilatkozata után, amely szerint a BRICS-országok tervbe vették egy új „nemzetközi tartalékvaluta” létrehozását, Oroszország állítólag egy globális gázkartell alapjait is építeni kezdte Iránnal.

Turkiye-Iran-Russia Trilateral Summit in Tehran
Fotó: Ali Balikci / AFP

A júniusi nyilatkozat után két héttel ugyanis az orosz Gazprom és a Nemzeti Iráni Olajtársaság (NIOC) egyetértési nyilatkozatot írt alá. Ugyanezen a napon Putyin Teheránba látogatott, hogy a török és iráni vezetőkkel tárgyaljon.

Simon Watkins, az Oilprice.com pénzügyi újságírója úgy véli, hogy az alku egy globális gázkartell alapjainak megteremtését jelzi. A szerző megjegyzi továbbá, hogy a világ egyik legnagyobb LNG-szállítója, Katar szintén csatlakozhat a partnerséghez.

A jelenlegi Öböl menti Exportáló Országok Fórumából (GECF) kinövő gáz-OPEC az elkövetkező években lehetővé tenné a globális gáztartalékok kereskedelmének koordinálását és a gázárak feletti ellenőrzés megteremtését

 – írta Watkins a napokban.

A világ legnagyobb gáztartalékával rendelkező országok klubjának első, illetve a második helyét elfoglalva – Oroszország valamivel kevesebb, mint 48 ezermilliárd köbméterrel, Irán pedig közel 34 ezermilliárd köbméterrel – a két ország ideális helyzetben van a szövetség létrehozásához – tette hozzá Watkins.

Emellett a Capital.com gazdasági portál szerint Oroszországnak szándékában áll egy saját nemesfémtőzsdét is létrehozni, amely a londoni aranytőzsde (London Bullion Market Association; LBMA) alternatívája lehet.

A Capital.com munkatársa, Indrabati Lahiri azt is megtudta, hogy ideiglenesen Moscow World Standard (MWS) névre hallgatna az orosz nemesfémtőzsde.

Oroszország vezető aranytermelője, a Polyus egyébként nemrég – 30 napon belül kétszer is – kínai jüanban bocsátott ki kötvényeket.