Magyar idő szerint este 9-kor ülnek össze a háború által sújtott ország legnagyobb hitelezői. Szeptember 1-jén például lejár egy egymilliárd dolláros államkötvény. A Reutersnek nyilatkozva egy, a tárgyalásokhoz közel álló személy úgy vélte, hogy a hitelezők támogatják majd az átütemezést, viszont a döntés bejelentésével megvárják, míg közelebb kerül az első határidő. Az ügyletben a világ legnagyobb befektetési alapkezelői érintettek, többek között a BlackRock, a Fidelity, az Amia Capital és a Gemsstock.

In this photo illustration, Ukrainian hryvnia banknotes are
Fotó: Getty Images

  

Az átütemezésben nem csak az államadósság érintett, az Ukravtodor és az Ukrenergo állami tulajdonú konszernek kötvényeire állami garancia van. Ezek közül nagyobb tételek járnak le augusztus 9-én, vagyis sürgős hitelezői döntés szükséges róluk. 

A kétéves moratórium megszavazása elkerülhetővé tenné, hogy Kijev hivatalosan is államcsődöt jelentsen. 

A hitelezők azonban kérhetik az ukrán pénzügyi vezetéstől, hogy kössön helyettük az adósságra hitelbiztosítást (CDS). A befektetők nagyjából 221 millió dollár értékű CDS pozíciót halmoztak fel eddig. A kötvénytulajdonosok döntése rövid távra szól, az egyelőre bizonytalan, hogy az ország hosszú távon is rászorul-e az átütemezésére.  

Ez egyelőre csak a szünet gomb, nem tudjuk, hogy Ukrajna milyen állapotban lesz pár hónap, vagy pár év múlva

– nyilatkozta Luis Peixoto, a BNP Paribas feltörekvő piacokkal foglalkozó londoni elemzője, hozzátéve, hogy a befektetők már felkészültek az átütemezésre. 

A dollárban denominált ukrán adósság jelenleg a névérték 17 százaléka körül forog a piacon.  

Ukrán és nemzetközi becslések szerint az ukrán az idén 35-45 százalékkal zuhan. Kijev intenzív tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy 15-25 milliárd dolláros hitelprogramról. Az ország keleti, iparosodott régióinak 2015-ös orosz „beszivárgása” után Kijev már végrehajtott egy adósságátütemezést. Ez nagyrészt a 2019 és 2027 közötti lejáró kötvényekre vonatkozott. 

A nemzetközi pénzpiacokra 2017-ben tértek vissza egy 3 milliárd dollár értékű kibocsátással.  

Ahhoz, hogy a mostani átütemezési szándék sikeres legyen, az kell, hogy a 2022 és 2033 között lejáró 13 eurókötvény befektetőinek kétharmada rábólintson a javaslatra, feltétel az is, hogy az egyes kötvények tulajdonosainak legalább fele igent mondjon.  

Július végén az ukrán állami energiacég, a Naftogaz – elsőként az állami tulajdonú vállalatok közül az invázió kezdete óta – csődöt jelentett, kötvényei mögött nem állt állami garancia. 

Hryvnia Currency Banknotes At The Ukrainian Central Bank
Bankjegyek az ukrán pénzjegynyomdában. Fotó: Getty Images