A korábbi 68 százalékról 90 százalékra emelte a holland kormány a Bergermeer gáztároló legkésőbb november 1-jére elérendő feltöltési célkitűzését – közölte pénteken a nyugat-európai ország gazdasági minisztériuma. A jelenleg 58 százalékig feltöltött létesítmény további töltését a hágai kabinet emellett 210 millió euróval támogatja.

1236622562 Pipework and apparatus at a natural gas condensate storage and distribution site in Norg, Netherlands, on Wednesday, Nov. 17, 2021. European gas surged to the highest level in a month, fueling wider inflation concerns, as delays to a controversial new pipeline from Russia stoked fears of a supply shortage this winter. Photographer: Peter Boer/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Peter Boer / Bloomberg via Getty Image

 

A holland gáztárolók a kormányzat szerint egyébként jelenleg átlagosan 71 százalékig töltöttek.

 

Az új kormányhatározatnak köszönhetően a holland tárolók könnyen eleget tesznek az uniós célkitűzésnek, vagyis november 1-jéig elérik a legalább 80 százalékos európai célértéket

– idézi a Reuters a minisztérium közleményét.

Bár a bergermeeri tárolóban az orosz Gazprom szerződéses jogokkal rendelkezik, ám 2020 óta nem használta a létesítményt, s ezért a holland kormány szerint a „használd vagy elveszíted” szerződéses záradék értelmében nem akadályozhatja meg az állami feltöltést.
 

A kabinet pénteken azt is megerősítette, hogy finanszírozza a groningeni gázmező közelében lévő, eddig 80 százalékosan telített, összesen 6,2 milliárd köbméteres – a Shell/Exxon Mobil konzorcium tulajdonában álló – Norg-tároló teljes feltöltését is. 


 

A feltöltés költségei a jelenlegi piaci árak mellett elérhetik a 3 milliárd eurót, mivel a kormány a töltés támogatása helyett ebben az esetben maga vásárolja a gázt, bár a költségek megtérülhetnek a gáz eladásakor.