A banki és postai szolgáltatásokat egyaránt kínáló brit posta 801 millió font személyes készpénzfelvételt bonyolított le júliusban. Összességében már több mint 3,3 milliárd font készpénzt vettek fel és helyeztek el a posta pénztárainál. A szervezet 360 éves története során még sosem volt ekkora a készpénzműveletek aránya a brit postánál – írta meg a CNBC. A személyes készpénzfelvétel majdnem 8 százalékkal nőtt havi szinten a briteknél, éves összehasonlításban pedig 20 százalékot meghaladó mértékben emelkedett az érték.

Mi hajtotta a készpénzhasználatot a szigetországban?

A készpénz használatának megugrása több tényezőre vezethető vissza. Szakértők szerint a nagymértékű növekedést az hajtja, hogy sokan maradtak belföldön nyaralni, ahol könnyebb a készpénz használata. Emellett a posta részt vett az energiatámogatások kifizetésében, amelyek szintén készpénzes juttatások voltak. Az AJ Bell egyik vezetője, Laura Suter szerint az is közrejátszik, hogy a háztartások a költségvetésük megszervezésekor előszeretettel használják a készpénzt.

angol font
Fotó: NurPhoto

A Post Office kutatása szerint a britek 71 százaléka nyaralt vagy tervez nyaralni az Egyesült Királyságon belül. Az látszik, hogy ezeknek az üdüléseknek a finanszírozásához inkább készpénzt használnak. A felmérés szerint azoknak a briteknek a harmada, akik az elmúlt öt évben belföldön nyaraltak, közölte, hogy a nyaraláson szívesebben használta a készpénzt.

Júliusban a posta több mint 600 ezer készpénzes kifizetést dolgozott fel olyan ügyfeleknél, akik jogosultak a brit kormány energiaszámla-támogatására. Ez nagyjából 90 millió fontot tett ki, és lehetővé tette az emberek számára, hogy kifizessék a rezsijüket, vagy készpénzt használjanak a szokásos mértékű költekezéseiknél. Júliusban a posta 3,31 milliárd font készpénzbefizetést és -felvételt dolgozott fel. Ez százmillió fonttal több, mint egy hónappal korábban.

A készpénz ilyen nagy mértékű részvétele az ország gazdaságában azért meglepő, mivel ez a megoldás kifejezetten érzékeny az inflációra. A Bank of England várakozásai szerint a fogyasztói árak növekedési üteme októberben 13,3 százalékon fog tetőzni, és 2023 egészében is magas szinten marad majd.

Meddig tarthat még ez a tendencia?

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy Nagy-Britannia készpénzes társadalom, erről a Post Office banki igazgatója, Martin Kearsley beszélt. 

Egyre jobban látszik, hogy az emberek mind inkább a készpénzre támaszkodnak, mint a költségvetés kezelésének kipróbált és bevált módszerére. Akár az Egyesült Királyságon belüli vakációról, akár az ősszel várható pénzügyi nyomásra való felkészülésről van szó, a hozzáférés a készpénzhez minden közösségben alapvető igény

– mondta Kearsley. Vele szemben Laura Suter úgy vélekedik, hogy a készpénzfelvétel növekedése nem lesz hosszú távú trend a briteknél.

A készpénzhasználat valószínűleg vissza fog esni az őszre, amikor az emberek már nem nyaralnak. Ennek ellenére több mint valószínű, hogy továbbra is gyakrabban fogják alkalmazni azok, akik a költségvetést úgy tervezik, hogy meglegyen a készpénzük a kiadásaik fedezésére

– véli Suter. Szerinte nem valószínű, hogy a készpénzhasználat a világjárvány előtti szintre emelkedne, mivel a pandémiás időszakban sok fogyasztói szokás átköltözött az internetre és a digitális térbe.

Magyarországon júniusban a forgalomban lévő készpénz mennyisége 8344 milliárd forint volt

olvasható az MNB honlapján.