BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ilyet is ritkán látni: a brit lakosság készpénzzel védekezik az infláció ellen

Halmozzák a készpénzt a britek az emelkedő inflációs környezetben. A banki szolgáltatásokat és postai küldeményeket is kezelő brit posta 801 millió font személyes készpénzfelvételt jegyzett fel csak júliusban. Helyi adatok szerint ugrásszerűen megnőtt azok aránya, akik az országon belül mentek nyaralni az Egyesült Királyságban.

A banki és postai szolgáltatásokat egyaránt kínáló brit posta 801 millió font személyes készpénzfelvételt bonyolított le júliusban. Összességében már több mint 3,3 milliárd font készpénzt vettek fel és helyeztek el a posta pénztárainál. A szervezet 360 éves története során még sosem volt ekkora a készpénzműveletek aránya a brit postánál – írta meg a CNBC. A személyes készpénzfelvétel majdnem 8 százalékkal nőtt havi szinten a briteknél, éves összehasonlításban pedig 20 százalékot meghaladó mértékben emelkedett az érték.

Mi hajtotta a készpénzhasználatot a szigetországban?

A készpénz használatának megugrása több tényezőre vezethető vissza. Szakértők szerint a nagymértékű növekedést az hajtja, hogy sokan maradtak belföldön nyaralni, ahol könnyebb a készpénz használata. Emellett a posta részt vett az energiatámogatások kifizetésében, amelyek szintén készpénzes juttatások voltak. Az AJ Bell egyik vezetője, Laura Suter szerint az is közrejátszik, hogy a háztartások a költségvetésük megszervezésekor előszeretettel használják a készpénzt.

angol font
Fotó: NurPhoto

A Post Office kutatása szerint a britek 71 százaléka nyaralt vagy tervez nyaralni az Egyesült Királyságon belül. Az látszik, hogy ezeknek az üdüléseknek a finanszírozásához inkább készpénzt használnak. A felmérés szerint azoknak a briteknek a harmada, akik az elmúlt öt évben belföldön nyaraltak, közölte, hogy a nyaraláson szívesebben használta a készpénzt.

Júliusban a posta több mint 600 ezer készpénzes kifizetést dolgozott fel olyan ügyfeleknél, akik jogosultak a brit kormány energiaszámla-támogatására. Ez nagyjából 90 millió fontot tett ki, és lehetővé tette az emberek számára, hogy kifizessék a rezsijüket, vagy készpénzt használjanak a szokásos mértékű költekezéseiknél. Júliusban a posta 3,31 milliárd font készpénzbefizetést és -felvételt dolgozott fel. Ez százmillió fonttal több, mint egy hónappal korábban.

A készpénz ilyen nagy mértékű részvétele az ország gazdaságában azért meglepő, mivel ez a megoldás kifejezetten érzékeny az inflációra. A Bank of England várakozásai szerint a fogyasztói árak növekedési üteme októberben 13,3 százalékon fog tetőzni, és 2023 egészében is magas szinten marad majd.

Meddig tarthat még ez a tendencia?

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy Nagy-Britannia készpénzes társadalom, erről a Post Office banki igazgatója, Martin Kearsley beszélt. 

Egyre jobban látszik, hogy az emberek mind inkább a készpénzre támaszkodnak, mint a költségvetés kezelésének kipróbált és bevált módszerére. Akár az Egyesült Királyságon belüli vakációról, akár az ősszel várható pénzügyi nyomásra való felkészülésről van szó, a hozzáférés a készpénzhez minden közösségben alapvető igény

– mondta Kearsley. Vele szemben Laura Suter úgy vélekedik, hogy a készpénzfelvétel növekedése nem lesz hosszú távú trend a briteknél.

A készpénzhasználat valószínűleg vissza fog esni az őszre, amikor az emberek már nem nyaralnak. Ennek ellenére több mint valószínű, hogy továbbra is gyakrabban fogják alkalmazni azok, akik a költségvetést úgy tervezik, hogy meglegyen a készpénzük a kiadásaik fedezésére

– véli Suter. Szerinte nem valószínű, hogy a készpénzhasználat a világjárvány előtti szintre emelkedne, mivel a pandémiás időszakban sok fogyasztói szokás átköltözött az internetre és a digitális térbe.

Magyarországon júniusban a forgalomban lévő készpénz mennyisége 8344 milliárd forint volt

olvasható az MNB honlapján.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.