Júniusban 4,5 százalékkal nőtt a német és 0,2 százalékkal az az előző hónaphoz képest a Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) előzetes adatai alapján. Előbbinél egyszázalékos növekedést vártak a májusi 1,3 után, utóbbi viszont jócskán elmaradt az 1,3 százalékos elemzői várakozásoktól és az előző havi 3,2-től is. Éves összehasonlításban a kivitel 18,4, a behozatal pedig 27,9 százalékkal nőtt. 
Naptári és szezonális kiigazítás után Németország júniusban 134,3 milliárd euró értékben vitt ki és 127,9 milliárd értékben hozott be árukat. A külkereskedelmi mérleg 6,4 milliárd eurós többletet mutatott. A naptári és szezonálisan kiigazított többlet májusban 0,8 milliárd, tavaly júniusban pedig 13,5 milliárd euró volt.

Az előző hónapokban a korábban évekig havi 20 milliárd euró körüli német külkereskedelmi többlet szinte felszívódott, miközben hatalmasra dagadt az energiaszámla. A júniusi javulást Európa legnagyobb gazdaságának mérlegében a pénzügyi piacokon nem értékelték fordulatnak, és nem állította meg az euró gyengülését, amit az okozott, hogy a Federal Reserve egyes döntéshozói meglepően szigorú hangnemben nyilatkoztak a várható további ameriklai kamatemelések szigoráról.

Container Terminal Tollerort
Fotó: Markus Scholz / AFP


A Destatis közleménye szerint az Oroszországba irányuló júniusi kivitel naptári és szezonálisan kiigazított értéken 14,5 százalékkal, 1,2 milliárd euróra nőtt májushoz képest, az egy évvel korábbival összehasonlítva viszont 40,3 százalékkal csökkent. 

Az Oroszországból származó behozatal 4,8 százalékkal, 3,5 milliárd euróra emelkedett az előző hónaphoz képest. 

Az tagállamaiba irányuló áruexport 72,9 milliárd eurót tett ki júniusban, míg az import 62,8 milliárdot. A kivitel májushoz képest 3,9, az onnan származó behozatal pedig 0,3 százalékkal nőtt. Az euróövezet országaiba exportált áruk értéke 50,7 milliárd euró volt, ami 3,9 százalékos bővülés, míg az importált 0,4 százalékkal, 43,1 milliárd euróra nőtt. 
A legtöbb német kivitel júniusban az Egyesült Államokba irányult, 

6,2 százalékkal több, mint májusban, az értéke pedig 14,2 milliárd euróra emelkedett. A Kínába irányuló export 2,4 százalékkal, 8,9 milliárd euróra, a Nagy-Britanniába menő pedig 4,2 százalékkal, hatmilliárdra nőtt.
Németországba a legtöbb import júniusban Kínából érkezett, 

és 17 milliárd eurót tett ki, ami naptári és szezonális kiigazítás után 3,9 százalékos csökkenés az előző hónaphoz képest. Az Egyesült Államokból származó behozatal 14,7 százalékkal, 8,5 milliárd euróra nőtt, a Nagy-Britanniából érkező ugyanebben az időszakban 6,6 százalékkal, 3,2 milliárdra esett vissza.