A szenátus után az amerikai törvényhozás alsóháza is elfogadta helyi idő szerint péntek este a gazdasági stabilitásról szóló több milliárd dolláros törvénycsomagot, így az már csak Joe Biden elnök aláírására vár.

Washington,America,3,June,2022,Vice,President,Joe,Biden,Talk
Fotó: Shutterstock

A képviselőház 220 demokrata párti képviselő támogatásával és a Republikánus Párt 207 képviselőjének ellenzésével, az ehhez szükséges egyszerű többséggel fogadta el a 430 milliárd dolláros törvénycsomagot.

Az úgynevezett infláció elleni pakk nemcsak az államkassza veszteségét igyekszik csökkenteni különféle adóreformokkal – 739 milliárd dollár bevételt generálva az Egyesült Államoknak –, de a klímavédelem szempontjából is jelentős változásokat ígér – írta a Reuterst idézve a távirati iroda. 

A Biden-kormány mindezt többek között az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésével, a vényköteles gyógyszerek árazásának megreformálásával, valamint a nagyvállalatokra érvényes 15 százalékos céges minimumadó kivetésével tervezi elérni.

A felsőház múlt vasárnap fogadta el a törvényjavaslatot. A maratoni, 27 órás ülés során részletes szavazást tartottak, és a pakk szinte minden pontját külön megvitatták. A voksoláson 50 szenátor támogatta, ugyanennyi ellenezte a csomagot, így végül Kamala Harris demokrata párti alelnöknek, a felsőház vezetőjének a szavazata volt a döntő.

Joe Biden azt ígérte, hogy már a jövő hét elején aláírja a jogszabályt, szeptember 6-án pedig az infláció elleni, történelminek nevezett törvénycsomag apropóján a Fehér Házban ünnepséget tartanak. A republikánus párti képviselők ellenezték a jogszabályjavaslatot, mert szerintük a vállalatok megadóztatása munkahelyek elvesztésével jár, és csak tovább súlyosbítja az inflációt.

A Demokrata Párt képviselői mindazonáltal üdvözölték a döntést, és abban bíznak, hogy az intézkedések javítják az esélyeiket a novemberi kongresszusi választásokon. Az előzetes felmérések szerint ugyanakkor a Republikánus Pártnak van nagyobb esélye többséget szerezni a képviselőházban, de akár a szenátusban is.