Az állami kézben lévő kínai cég, a PowerChina helyi leányvállalata 9 gigawattos vízerőművet épít Borneó szigetének indonéziai részén, az 576 km hosszú Kayan-folyón, Észak-Kalimantan tartományban – írja a Nikkei Asia. A projekt az Övezet és út kezdeményezés része.

The project of the biggest hydropower plant in South East Asia in Indonesia
Fotó: Anton Raharjo / AFP

A Kayan-vízerőmű öt gátból áll majd, amelyek együttesen 9 gigawattot termelnek. A beruházás 17 milliárd dollárba kerül, és a tervek szerint 2035-re lesz teljesen üzemképes. 

Elkészülése után ez lesz délkelet-ázsia legnagyobb vízerőműve.

Az első gát, a 900 megawatt kapacitású Kayan 1. várhatóan 2026-ban kezdi meg a működését. Az utolsó, a tervek szerint megépülő gát lesz a legnagyobb teljesítményű: a Kayan 5. több mint 3 gigawattot fog termelni.

A projektet végző vállalat vezetője szerint a munkálatokat a régió nehéz terepviszonyai, a rossz alap-infrastruktúra és a bürokratikus akadályok hátráltatják. Nincs mód a helyszínek közúti megközelítésére, ezért a cég kénytelen a nehézgépeket folyami uszályokon szállítani a Kayan-folyón, illetve a helyszínhez vezető utakat építeni.

Csak az engedélyek beszerzése tíz évbe telt, mivel az építkezések eredetileg Kelet-Kalimantánban kezdődtek, de a terület elszakadt a tartománytól, és Észak-Kalimantan néven hozott létre új régiót.

A projekt most végre felgyorsult, mivel a koronavírus okozta korlátozások enyhültek, továbbá Indonézia tavaly ígéretet tett arra, hogy 2060-ra karbonmentes társadalommá válik.

The project of the biggest hydropower plant in South East Asia in Indonesia
Fotó: Anton Raharjo / AFP

A délkelet-ázsiai ország kormánya nagy reményeket fűz Észak-Kalimantánhoz. A tartományon keresztül haladó folyók akár 23 gigawatt villamos energiát is termelhetnének a helyi tisztviselők szerint, ami tiszta energiát biztosítana egy olyan ország számára, amely nagymértékben függ a szénenergiától. Indonézia célja, hogy ipari országgá váljon, ezért a tartományban több beruházás is zajlik.

Új főváros, zöldprojektek

Észak-Kalimantánban, egy tengerparti területen 16 ezer hektáros zöld ipari parkot hozott létre a kormány, amely a jövőben 30 ezer hektárra fog bővülni. Az alapkőletételre tavaly decemberben került sor. 

Az ide költöző vállalatok 2026-ban kezdik meg működésüket, energiaigényüket a Kayan 1. gát fogja fedezni.

A jövőben kikötőt és naperőművet is építenek az ipari parkhoz. Kelet-Kalimantanban pedig Indonézia új fővárosát, Nusantarát építik fel, amelynek becsült költsége mintegy 31 milliárd dollár. 

Az áthelyezés oka, hogy Jakarta tengerhez közeli, mocsaras területen fekszik, és a talajvíz kitermelése miatt a város évtizedek óta süllyed.

Szakértők szerint 2050-re teljesen el is süllyedhet. Ehhez jön hozzá, hogy a település túlzsúfoltságtól, légszennyezéstől, valamint árvizektől szenved, míg az új fővárost nem fenyegetik ezek a veszélyek. A tervek szerint Nusantara felavatására 2024 augusztusában kerül sor. Az erről szóló törvényt 2022. januárban fogadta el az indonéz parlament, de már évek óta készül rá a délkelet-ázsiai ország.

Kína vasútvonalat épít a Himalája gyomrában

A vasúti korridor megszüntetné Nepál elszigeteltségét, de főként Kína számára kulcsfontosságú.