Az olasz energiaszolgáltatásért felelős hatóság (Arera) adatai szerint a földgáz ellenértéke októbertől újabb száz százalékkal emelkedik. Az élelmiszerárak újabb növekedése már szeptembertől várható, és az előrejelzések szerint a helyieknek mintegy 10 százalékos drágulással kell számolnia – közölte a La Repubblica. A családoknak külön terhet jelent az iskolakezdés: a tankönyvek és iskolaszerek ára legalább három, a tömegközlekedésre fordított költségek akár 13 százalékkal emelkedhetnek. Az Unione Consumatori fogyasztóvédelmi szövetség úgy számol, hogy ősszel a famíliákat több mint 2000 euró, vagyis 800 ezer forint többletkiadás terhelheti.

Arezzo,,Italy,09.08.2012:,Street,Shop,With,Products,Grown,In,Tuscany.
Fotó: Shutterstock

Aggodalmának adott hangot Antonio Gozzi, az acélágazatot képviselő Federacciai elnöke, aki szerint a kohászat az elsők között állíthatja le a termelést, ha nem lesz elegendő gáz, vagy megfizethetetlenné válik. Az egyik legnagyobb nagykereskedelmi forgalmazó, a Vege csoport elnöke, Giovanni Arena elmondta, a paradicsomfeldolgozó üzemek és a tésztagyárak a magas energiaárak miatt már lassították a termelést, „máskülönben nem éri meg nekik”.
   Az országos inflációs ráta elérte a 7,9 százalékot, jelentős területi különbségekkel, Szicíliában például már júliusban megközelítette a 10 százalékot.

 

Az energia- és nyersanyagárak emelkedése tavaly év végén kezdődött, és sokáig vissza tudtuk őket fogni, de az ukrajnai háború, valamint az aszály végső csapást mért ránk. Olyan, korábban elegendő mennyiségben termelt termékeket is importálnunk kell, mint a rizs

 

– nyilatkozta Maura Latini, a Coop agrárlánc ügyvezető igazgatója. A Corriere della Sera című napilap vasárnapi száma a közép-olaszországi Ceramiche Noi kerámiagyár helyzetéről számolt be, ahol a dolgozókat hajnali turnusra állították át az alacsonyabb energiaárak miatt. Az üzem 2021-ben 187 ezer eurós energiaszámlát fizetett, az idei első fél évben már 327 ezrest.

Dario Vicini the owner of the Stella farm crosses his rice field on motorcycle to see the extent of the damage caused by the drought, in Zeme, northern Italy, on July 18, 2022. - The "Stella" farm, located in the village of Zeme nestled in the Po plain 70 km south-west of Milan, is part of the "golden triangle" of Italian rice fields, which stretches from Pavia in Lombardy to Vercelli and Novara in Piedmont, the leading rice producing region in Europe. (Photo by Brigitte HAGEMANN / AFP)
 Dario Vicini, a Stella farm tulajdonosa átmotorozik az extrém szárazság miatt kiszáradt rizsföldjén. Zeme, Észak-Olaszország Fotó: Brigitte Hagemann / AFP