A hetekig tartó forróság és a kevés csapadék miatt veszélyesen lecsökkent a nyáron Európa egyik legfontosabb vízi útjának a szintje, ami miatt késnek a hajók – amelyek ráadásul csak a szokásos teher 25 százalékát vihetik –, és megemelkedtek a vasúti szállítási díjak. 

A fennakadások becslések szerint fél százalékpontot faragnak le az idén a német gazdasági növekedésből.

Hot and dry in North Rhine-Westphalia, 24 August 2022,
Fotó: FEDERICO GAMBARINI / AFP


Az elmúlt napok esőzései ideiglenesen javítottak a helyzeten, a Mainz és Koblenz között fekvő, fontos csomópontnak számító Kaub településnél a szövetségi vízügyi és hajózási hivatal (WSV) közlése szerint az irányadó vízállás szerdán elérte az 1,2 métert a pénteken mért 32 centiméter után. 

Ez azonban nem elég, 1,5 méteres vízállás szükséges ahhoz, hogy a hajók teljes teherkapacitással haladhassanak át a csomóponton – emlékeztetett jelentésében a Reuters. 


Ráadásul a meteorológiai szolgálat nagyrészt száraz időt jelez a jövő hétre, így a folyó vízállása várhatóan ismét gyorsan csökkenni fog – figyelmeztetett Roberto Spranzi, a mintegy száz, Rajnán közlekedő hajót üzemeltető DTG hajózási szövetkezet igazgatója. „Hajóüzemeltetőként megkönnyebbülten felsóhajtunk, de csak ideiglenesen. Ha megrakunk egy hajót Rotterdamban szénnel, ki kell tudnunk számítani, milyen lesz a vízállás Kaubnál három-négy nappal később, amikor a szállítmány megérkezik oda. A vízállás erős csökkenésére számítunk a jövő héten, pedig a vízszint tartós emelkedésére lenne szükségünk ahhoz, hogy normálisan működhessünk” – mondta a hírügynökségnek.
A Rajna kulcsfontosságú útvonal olyan ömlesztett áruk szállítására, mint a gabona, ásványi anyagok, szén és olajtermékek, többek között fűtőolaj. A Shell a múlt héten bejelentette, hogy az alacsony vízszint miatt csökkentenie kellett a rajnai-vidéki finomító termelését.
A rendkívüli aszály nem csupán Németországban jelent gondot, Európa nagy részét évszázadok óta nem látott szárazság sújtja, csökken az energiatermelés, súlyosak a károk a mezőgazdaságban, így ősszel újabb árrobbanásra lehet számítani.